- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Asi tak nějak: https://www.youtube.com/watch?v=wmu7bHj81WI
Tak to jsme za komancu na vojne meli taky takovou nechtenou "dobrotu", v "suchych davkach" se fasovala sloubcova sestava konzerv zn. Janosik v khaki umelohmotovem obalu, z nichz jedna byla zpravidla vzdy "bombazni" zeleninova pomazanka zvana lidove "psi bliti", pri pokusu o otevreni zpravidla dostrikla az na strop...
Na švédské sledě je treba jít podle pravidla “ kdo nelizal neuvěři, kdo začal nepřestane “.
Já nejím nic, co smrdí, prostě to nejsem schopný překonat, i kdyby to chutnalo pak lahodně. Ale kolega má rád tvarůžky a matesy, oboje nesnesu, tak mu asi jednu pořídím a řeknu mu, že jsou to švédský matesy, trochu ostřejší a pak se budu těšit, až mi bude nadávat
No abyste na to nedoplatil sám, až to otevře v kanceláři
Jednu mám doma a klidně přenechám, jestli máte zájem
Už jsem vyzkoušel a tahle už je 2 roky prošlá - v podstatě zbraň hromadného ničení.
U té první jsme museli být úplně našrot, abychom to dali. Prázdnou plechovku jsme zahodili na zahradě. A ráno byla plná něčeho mrtvého černého - a široko daleko žádná moucha. Fakt.
Mám zájem, chci nasrat šéfa - kam se mám hlásit?
Já miluji nizozemské matjes, to jsou sledě, naložené také jenom s podílem jejich slinivky břišní, která nastartuje zažívací proces. Samozřejmě i nasolené,v sudech, ale bez oleje nebo jiných přísad. Prodávají se však ještě čerstvé, s nadrobno nakrájenou cibulkou. Hlavní centrála distribuce je Scheveningen.
T. zv. "nordické" matjesy žádné matjesy nejsou, jsou to obyčejné sledě nasolené, oslazené a naložené v oleji, často posypané nějakými "bylinkami". Hlavně z Polska.
V Posku samém bych vyhledával "moskalyki", to jsou drobní sledě naložení v octě s cibulí. Ti jsou ve Varmužových sklenicích z valné části nahražení zeleninou jako křišťáloví sledě pekelně předražení.
Dali jsme si. Smrad při otevření je teda neskutečnej, je třeba to nechat tak půl hodiny na vzduchu minimálně deset metrů daleko. Ale jíst se to pak dá úplně normálně.
Dovi coby rekli na olomoucke tvaruzky..
No myslím, že tvarůžky jsou proti tomu lentilky pro děti.
Surströmming jsem jedl ve Švédsku s kolegy z práce. Čekali, že mě to vyděsí, ale to ještě nevěděli, že nemám čich :-D Jedli jsme to tak, jak to oni tradičně jedí. Už si to nepamatuji přesně, ale jedlo se to mezi dvěma chleby (takové tvrdé křupavé desky), s hořčicí, cibulí a ještě nějakými ingrediencemi. Jedli jsme to na chatě na pobřeží. Konzervy kolega otevřel venku v igelitce a potom jsme to už normálně jedli uvnitř. Musím říct, že mi to hodně chutnalo. Švédové z těch sleďu ještě sundávali kůži, ale já jsem to jedl i s ní. Dal bych si zase :-)
Spíše by mě zajímala nějaká historka kdy to že nemáte čich vám nějak "zavařilo". Prostě kdy to je nejvíce problémové :-)
Dal som si túto delikatesu a je to skvelé. Ale keď som sa napil šťavy z konzervy, tak sa aj Švéd dogr... Keby to nebola stávka o fľašu whiskey, tak do toho nejdem, pretože je to fakt neuveriteľný smrad, a to bývam kúsok od kafilérie takže nie som citlivka.