Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

aktualizováno 
Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že chuť fermentovaného sledě je mnohem lepší.

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Švédská kuchyně ho zná již od šestnáctého století. U kořenů receptu stál velmi přízemní, ekonomický faktor – cena soli. Nebylo na ni dost financí, proto se při tradičním nakládání sleďů muselo vystačit se slabším slaným nálevem. Následek? Spouštěl se proces samokvašení, při němž se díky enzymům a bakteriím tvoří například velmi zapáchající kyselina propionová, máselná, octová, stejně jako sirovodík. Ano, znamená to, že po osmi až deseti týdnech jsou konzervy bombami napěchovanými zápachem.

Fotogalerie

Sledi se chytají v dubnu a květnu, začátek konzumentské sezony, surströmmingspremiär, je o třetím srpnovém čtvrtku.

Sami Švédové přiznávají, že ani u nich doma to není pochoutka pro každého. Podle serveru Skandinávský dům konzumaci surströmming zapovídají i některé nájemní smlouvy. Agentura BBC před dvanácti lety přinesla informaci o tom, že převážení konzerv s nakládanými švédskými sledi zakázalo několik velkých leteckých společností jako British Airways nebo Air France. Švédy to rozladilo, protože surströmming patří ke Švédsku jako Ikea nebo Volvo, líčila agentura. A nechala zaznít i hlasy výrobců nakládaných sleďů, podle nichž byl postoj aerolinek projevem „kulturní negramotnosti“, protože zkazky o výbuchu konzerv jsou jen mýtem.

Extrémní gastronomie

Hostiny s nakládanými sledi se v každém případě stejně konají obvykle venku. Švédský list The Local se sice ohrazuje proti teatrálně pohoršenému setkání s nakládanými sledi, na němž si pochutnal server BuzzFeed, sám však přiznává: „Hrozně to páchne, to nejde popřít.“ A dodává několik tipů, jak na zápach vyzrát: konzervu je možné otevřít pod vodou, stolování dosti ulehčí, když se do ní pustíte daleko od jídelního stolu. Anebo je nad zápachem možné vyhrát odvážnějším a originálnějším způsobem: „Hned po otevření konzervy do ní strčte nos tak natěsno, jak jen je to možné, zhluboka se nadechněte, tak se stanete imunní. Po tomto výkonu vám už nadlouho nebude páchnout vůbec nic.“

Nakládané sledě se podávají s brambory uvařenými ve slupce, zakysanou smetanou, cibulí a tenkým chlebem tunnbröd. „Fermentovaný sleď má chuť zároveň zakulacenou a zároveň ostrou, zároveň pikantní a zároveň lahodnou,“ skládá pokrmu hold server sweden.se. Doplňky na tabuli však přesto doporučuje. Sladká chuť brambor a cibule totiž dokáže skvěle vyrovnat ostrou chuť ryby, píše. Dodává, že v některých oblastech se nakládané sledě jedí i s kozím sýrem a máslem. Právě na severu je svérázná delikatesa nejoblíbenější, obzvláště v severovýchodním Švédsku.

Ochutnali byste švédského nakládaného sledě?

celkem hlasů: 2532

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 23. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 1459
Ne 867
Ochutnal jsem 206
Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

Darwinovy ceny 2018 letí za sentinelským misionářem i českými keškaři

Vyhlašují se od roku 1994 a jsou postaveny na Darwinově teorii přirozeného...

Jsou cynické a ohleduplností k památce zemřelých netrpí. Popravdě řečeno, gratulují jim a vzdávají hold za to, že se...

Nekonvenční turistika: lidé jezdí za chudobou i vlastní sebevraždou

Bílý turista s bonbony a chudí z ulice. Navštívit dnes můžete i „skrytou tvář...

Je to odvrácená strana turistiky nebo přímo její nemorální a zločinná tvář. Do dalekých zemí se však lidé vydávají též...

Najdete na iDNES.cz