Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

aktualizováno 
Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že chuť fermentovaného sledě je mnohem lepší.

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Švédská kuchyně ho zná již od šestnáctého století. U kořenů receptu stál velmi přízemní, ekonomický faktor – cena soli. Nebylo na ni dost financí, proto se při tradičním nakládání sleďů muselo vystačit se slabším slaným nálevem. Následek? Spouštěl se proces samokvašení, při němž se díky enzymům a bakteriím tvoří například velmi zapáchající kyselina propionová, máselná, octová, stejně jako sirovodík. Ano, znamená to, že po osmi až deseti týdnech jsou konzervy bombami napěchovanými zápachem.

Fotogalerie

Sledi se chytají v dubnu a květnu, začátek konzumentské sezony, surströmmingspremiär, je o třetím srpnovém čtvrtku.

Sami Švédové přiznávají, že ani u nich doma to není pochoutka pro každého. Podle serveru Skandinávský dům konzumaci surströmming zapovídají i některé nájemní smlouvy. Agentura BBC před dvanácti lety přinesla informaci o tom, že převážení konzerv s nakládanými švédskými sledi zakázalo několik velkých leteckých společností jako British Airways nebo Air France. Švédy to rozladilo, protože surströmming patří ke Švédsku jako Ikea nebo Volvo, líčila agentura. A nechala zaznít i hlasy výrobců nakládaných sleďů, podle nichž byl postoj aerolinek projevem „kulturní negramotnosti“, protože zkazky o výbuchu konzerv jsou jen mýtem.

Extrémní gastronomie

Hostiny s nakládanými sledi se v každém případě stejně konají obvykle venku. Švédský list The Local se sice ohrazuje proti teatrálně pohoršenému setkání s nakládanými sledi, na němž si pochutnal server BuzzFeed, sám však přiznává: „Hrozně to páchne, to nejde popřít.“ A dodává několik tipů, jak na zápach vyzrát: konzervu je možné otevřít pod vodou, stolování dosti ulehčí, když se do ní pustíte daleko od jídelního stolu. Anebo je nad zápachem možné vyhrát odvážnějším a originálnějším způsobem: „Hned po otevření konzervy do ní strčte nos tak natěsno, jak jen je to možné, zhluboka se nadechněte, tak se stanete imunní. Po tomto výkonu vám už nadlouho nebude páchnout vůbec nic.“

Nakládané sledě se podávají s brambory uvařenými ve slupce, zakysanou smetanou, cibulí a tenkým chlebem tunnbröd. „Fermentovaný sleď má chuť zároveň zakulacenou a zároveň ostrou, zároveň pikantní a zároveň lahodnou,“ skládá pokrmu hold server sweden.se. Doplňky na tabuli však přesto doporučuje. Sladká chuť brambor a cibule totiž dokáže skvěle vyrovnat ostrou chuť ryby, píše. Dodává, že v některých oblastech se nakládané sledě jedí i s kozím sýrem a máslem. Právě na severu je svérázná delikatesa nejoblíbenější, obzvláště v severovýchodním Švédsku.

Ochutnali byste švédského nakládaného sledě?

celkem hlasů: 2532

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 1459
Ne 867
Ochutnal jsem 206
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy...

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

Nejčtenější

Vražedná hora v Humboldt County: místo, kde se ztrácí lidé po stovkách

Kalifornská Humboldt County je převážně zalesněná oblast při pobřeží Pacifiku.

Důvody, proč lidé tu a tam mizí a stanou se pohřešovanými, jsou různé. Ne vždy stojí za jejich zmizením zločin, často...

Jak Indie ošálila CIA. Jaderné výbuchy jí utajila před očima

Právě tady se to stalo, navzdory americkým satelitům. Kráterem Shakti-1 se...

Americké tajné služby si daly velmi záležet na tom, aby jim neunikla žádná podrobnost o indickém jaderném programu....

KVÍZ: Karate, chábr, nizozemky. Jak se vyznáte ve vězeňském slangu?

Vyzkoušejte, zda byste zapadli do kolektivu.

Má vlastní pravidla, svérázné hodnoty, ale též charakteristický slang. Vyzkoušejte si, zda byste rozuměli vězeňskému...

Miluju malá města, říká MOgirl Natálie

Ve velkoměstě bych žít nemohla, říká MOgirl Natálie.

Energická, sebevědomá, empatická, někdy ale tvrdohlavá a výbušná, tak se vidí. Zná se a docela konkrétně má seřazené i...

I tak se dá vydělávat: peníze za čekání ve frontě i za ležení v posteli

Čekání je úmorné. Profesionální „čekači“ se ho však zhostí za vás, najdete je v...

Profesionální čekání ve frontách chce trpělivost, ale též důvěryhodnost. Učitel může být placený, i když je „na hanbě“....

Další z rubriky

OBRAZEM: Sochy z vlasů. Africká umělkyně uchvacuje kreacemi na hlavě

Stávají se lidskými hlavami, zvířaty, stromy, ale též strašidly. Africká...

Stávají se lidskými hlavami, zvířaty, stromy, ale též strašidly. Africká umělkyně Laetitia Ky své vlasy změní v téměř...

OBRAZEM: Neuvěřitelná krása hmyzu. Odhaluje ji obří zvětšení

Září pestrými barvami, jsou přísně symetrická, provokují fantazii. Evokují...

Září pestrými barvami, jsou přísně symetrická, provokují fantazii. Evokují mimozemšťany, připomínají monstra....

Vysoká hra: největší síť nacistických špionů v Británii řídila MI5

Eric Roberts, nenápadný úředník, který strávil válečné roky jedním velkým...

Nejlepší způsob, jak se vypořádat se špiony, je využít jejich zápal proti nim samým. Kontrarozvědka MI5 dokázala během...

Advantage Consulting, s.r.o.
KONSTRUKTÉR VSTŘIKOVACÍCH FOREM

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 38 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz