Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

aktualizováno 
Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že chuť fermentovaného sledě je mnohem lepší.

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Švédská kuchyně ho zná již od šestnáctého století. U kořenů receptu stál velmi přízemní, ekonomický faktor – cena soli. Nebylo na ni dost financí, proto se při tradičním nakládání sleďů muselo vystačit se slabším slaným nálevem. Následek? Spouštěl se proces samokvašení, při němž se díky enzymům a bakteriím tvoří například velmi zapáchající kyselina propionová, máselná, octová, stejně jako sirovodík. Ano, znamená to, že po osmi až deseti týdnech jsou konzervy bombami napěchovanými zápachem.

Fotogalerie

Sledi se chytají v dubnu a květnu, začátek konzumentské sezony, surströmmingspremiär, je o třetím srpnovém čtvrtku.

Sami Švédové přiznávají, že ani u nich doma to není pochoutka pro každého. Podle serveru Skandinávský dům konzumaci surströmming zapovídají i některé nájemní smlouvy. Agentura BBC před dvanácti lety přinesla informaci o tom, že převážení konzerv s nakládanými švédskými sledi zakázalo několik velkých leteckých společností jako British Airways nebo Air France. Švédy to rozladilo, protože surströmming patří ke Švédsku jako Ikea nebo Volvo, líčila agentura. A nechala zaznít i hlasy výrobců nakládaných sleďů, podle nichž byl postoj aerolinek projevem „kulturní negramotnosti“, protože zkazky o výbuchu konzerv jsou jen mýtem.

Extrémní gastronomie

Hostiny s nakládanými sledi se v každém případě stejně konají obvykle venku. Švédský list The Local se sice ohrazuje proti teatrálně pohoršenému setkání s nakládanými sledi, na němž si pochutnal server BuzzFeed, sám však přiznává: „Hrozně to páchne, to nejde popřít.“ A dodává několik tipů, jak na zápach vyzrát: konzervu je možné otevřít pod vodou, stolování dosti ulehčí, když se do ní pustíte daleko od jídelního stolu. Anebo je nad zápachem možné vyhrát odvážnějším a originálnějším způsobem: „Hned po otevření konzervy do ní strčte nos tak natěsno, jak jen je to možné, zhluboka se nadechněte, tak se stanete imunní. Po tomto výkonu vám už nadlouho nebude páchnout vůbec nic.“

Nakládané sledě se podávají s brambory uvařenými ve slupce, zakysanou smetanou, cibulí a tenkým chlebem tunnbröd. „Fermentovaný sleď má chuť zároveň zakulacenou a zároveň ostrou, zároveň pikantní a zároveň lahodnou,“ skládá pokrmu hold server sweden.se. Doplňky na tabuli však přesto doporučuje. Sladká chuť brambor a cibule totiž dokáže skvěle vyrovnat ostrou chuť ryby, píše. Dodává, že v některých oblastech se nakládané sledě jedí i s kozím sýrem a máslem. Právě na severu je svérázná delikatesa nejoblíbenější, obzvláště v severovýchodním Švédsku.

Ochutnali byste švédského nakládaného sledě?

celkem hlasů: 2532

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 23. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 1459
Ne 867
Ochutnal jsem 206
Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Nejčtenější

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Pomsta především: židovští spiklenci chtěli zabít šest milionů nacistů

Aba Kovner byl od mládí aktivistou sionistického socialistického hnutí, vůdcem...

Na konci holokaustu bylo na šest milionů zavražděných lidí židovského původu. Poválečný soudní proces v Norimberku...

Lesbické porno dál vládne. Trendy 2018 však přinesly i romantiku a trans

Trendy se mění, absolutním favoritem zájmu uživatelů a uživatelek porna však...

Pornografie neexistuje ve vakuu, reaguje na témata a dění ve společnosti. Takové je poselství pečlivé analýzy statistik...

Věřte si a nikdy se nevzdávejte, vzkazuje MOgirl Lucka

Velkou vášní MOgirl Lucky je fitness.

Žije spokojený život. Chodí do práce, která ji baví, po ní se věnuje koníčkům. Sen, který jí dalo dětství, tedy zahrát...

Další z rubriky

Nekonvenční turistika: lidé jezdí za chudobou i vlastní sebevraždou

Bílý turista s bonbony a chudí z ulice. Navštívit dnes můžete i „skrytou tvář...

Je to odvrácená strana turistiky nebo přímo její nemorální a zločinná tvář. Do dalekých zemí se však lidé vydávají též...

Darwinovy ceny 2018 letí za sentinelským misionářem i českými keškaři

Vyhlašují se od roku 1994 a jsou postaveny na Darwinově teorii přirozeného...

Jsou cynické a ohleduplností k památce zemřelých netrpí. Popravdě řečeno, gratulují jim a vzdávají hold za to, že se...

Když silvestr, tak s pijáckými hrami: passatella, jiuling a královna

Passatellu zachytil na obrazu v roce 1831 Bartolomeo Pinelli.

Stará italská pijácká passatella může být zajímavou terapií, čínský jiuling rozdistribuuje opilost, britská hra...

Najdete na iDNES.cz