Doporučujeme

(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Češi příští rok celostátně hlasují jen jednou. V eurovolbách koncem května

  • 71
Volby do Evropského parlamentu v Česku se uskuteční 24. a 25. května příštího roku. Strany mají na sestavení kandidátních listin čtyři měsíce, odevzdat je musejí nejpozději 19. března. Evropské volby budou v příštím roce jediné celostátní.

Termín, který potvrdilo ministerstvo vnitra v návrhu novely zákona o evropských volbách, vyplývá z březnového rozhodnutí Rady EU uspořádat volby na konci posledního květnového víkendu. Prezident je musí vyhlásit do 23. února.

Termín voleb v Česku je určen tím, že podle zákona jsou volebními dny pátek a sobota. V celé EU se volby uskuteční v rozmezí od čtvrtka 23. května do neděle 26. května.

Vzhledem k tomu, že v některých zemích EU jsou volby jednodenní a konají se v neděli, i české výsledky zveřejní Český statistický úřad až po jejich skončení, tedy 26. května ve 23:00. Volební komise v Česku budou moci do té doby výsledky pátečního a sobotního hlasování spočítat a předat statistikům. 

V minulých evropských volbách před čtyřmi lety si lidé mohli vybírat z nabídky 38 stran a hnutí. Nejlépe z nich uspělo hnutí ANO 2011 se ziskem 16 procent hlasů těsně před společnou kandidátkou TOP 09 a STAN, třetí byla ČSSD (informovali jsme zde). Tato uskupení si rovnoměrně rozdělila 12 z 21 křesel českých europoslanců. Tři evropské poslance získala KSČM, po dvou lidovci a občanští demokraté a jedno místo obsadili Svobodní.

,
Témata: Evropský parlament, Ministerstvo vnitra ČR, Rada evropské unie, Evropská unie, hnutí, kandidátní listina, ODS - Občanská demokratická strana, TOP 09, SOCDEM - Sociální demokracie, Starostové a nezávislí (STAN), KSČM - Komunistická strana Čech a Moravy, Český statistický úřad (ČSÚ), Jiří Brož

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte