Ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Holčičku porodila do záchodu a nechala ji tam, soud ženě potvrdil 16 let

  • 5
Za vraždu novorozeněte uložil odvolací soud ženě z Ústí nad Labem šestnáctiletý trest. Potvrdil tak prvoinstanční verdikt a zamítl její odvolání. Žena porodila holčičku v bytě do záchodové mísy a nechala ji tváří ve vodě minimálně čtvrt hodiny. Dítě následně v nemocnici zemřelo.

Tragická událost se stala v listopadu 2021. Žena těhotenství tajila, poté porodila doma bez pomoci lékařů. Dítě po narození nechala v záchodové míse a neposkytla mu žádnou pomoc. Její manžel, který však o porodu nevěděl, zavolal na její popud záchrannou službu. Záchranáři dítě v míse objevili, ale holčička měla už delší dobu přerušený přísun kyslíku. I přes pomoc záchranářů a lékařů v nemocnici zemřela.

Odvolací soud stejně jako dříve prvoinstanční dospěl k závěru, že je žena za smrt dítěte zcela zodpovědná. Vůbec se po porodu nezajímala o jeho osud. „Šestnáctiletý trest je velmi citelný, ale je v zájmu ochrany dětí,“ prohlásil předseda senátu Robert Fremr.

Žena u hlavního líčení nepopírala, že o těhotenství i porodu věděla. Tvrdila ale, že jí bylo po porodu tak zle, že se nemohla ze záchodové mísy zvednout a novorozeněti pomoci. Zároveň uvedla, že kvůli své nízké inteligenci není schopna zvládat krizové situace. Žena vypověděla, že neměla důvod se dítěte zbavovat. Myslela si, že holčičce pomůže její manžel.

Ženin advokát v odvolání požadoval snížení trestu. Uvedl, že byla ve velmi špatném zdravotním a psychickém stavu. Manžel ji týral. Žena podle něj neměla v úmyslu dítě zabít. Podle státního zástupce ale z okolností případu vyplývá, že jí bylo přinejmenším jedno, co se s holčičkou stane.

Žena udusila své miminko a pohodila ho, dohodla se na 16 letech vězení

Manžel podle své výpovědi u Krajského soudu v Ústí nad Labem o manželčině těhotenství nevěděl. Uvedl, že záchrannou službu volal kvůli tomu, že měla křeče a bolesti. Netušil ale, že je v záchodové míse dítě. V době před příjezdem sanitky se staral o syna.

Žena se ve středu k soudu nedostavila kvůli úrazu nohy. Požadovala odročení věci, v čemž jí ale soud nevyhověl. Před tímto případem již rodila čtyřikrát, některé děti dala k adopci.

9. února 2022

,