Diskuze

Do kin jde film ze zaniklého Vitína, naráží na „Sudety“ v našich hlavách

Zaniklá vesnice Vitín nedaleko Malého Března na Ústecku a osud jejích obyvatel se staly inspirací a ústředním motivem pro nový snímek Lidi krve s Karlem Dobrým či Miloslavem Mejzlíkem v hlavních rolích. Filmový příběh, který má ve čtvrtek premiéru v kinech, sleduje osudy skutečných obyvatel bývalé německé obce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PT

P21e70t94r 78T87r90y16n57e40r

14. 12. 2021 0:00

Prezident Dr. Edvard Beneš v R. 1947

Vážení spoluobčané!

V nedávné době jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku, tj. dekrety presidenta ČSR. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nebudou opakovat tragické události let 1938-39.

Vědom si neblahých zkušeností našeho národa, zejména druhé světové války, zanechávám Vám odkaz, ve kterém Vás varuji před možnými pozdějšími požadavky na znovu osídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu, na základě mých dekretů z naší republiky odsunuti.

Může se stát, že mé dekrety, vydané z rozhodnutí vítězných mocností druhé světové války, budou postupem času prohlášeny za neplatné. Může se stát, tak jako v minulosti, že se najdou "tak zvaní čeští vlastenci", kteří se budou sudetským Němcům omlouvat a že budou nakloněni jejich návratu. Nenechte se oklamat a návrat nedopusťte.

Hitlerové odcházejí, avšak snaha o ovládnutí Evropy Německem zůstává.

Nezapomeňte, že mé dekrety se týkají i potrestání vlastizrádců a že mají trvalou platnost a potrestejte všechny vlastizrádce, ať je to kdokoliv a v jakékoliv době.

Dr. Eduard Beneš, Praha, Květen 1947

0 0
možnosti
Foto

Musím se asi opakovat. Sudety (u Keltů Sviní Hory)nebyly celé pohraničí. Sudety byly historicky menší území původně od Krušných Hor po Krkonoše, později od západního okraje Jizerek až po východní okraj Orlických hor.

0 0
možnosti
JP

Utrpení milionkrát prokletého národa.

1 0
možnosti
JV

A neměl by film začínat ne v roce 1945, ale třeba o deset let dříve?

6 0
možnosti
Foto

Víte něco o tom že ti lidé tu žili 30 a více generací a potom co se po létech slibů na ně Masarykova a Benešova repoublika vykašlala,obrátili svou pozornost v třicátémšestém na Henleina a spol.?

To samé přece udělali ve 46 tém komouši, slibovali a lidé jim také uvěřili a jak to za dva až tři roky dopadlo to víme

1 4
možnosti
Foto

Co to je "bývalé Sudety"? Ony někam zmizely? Teď už to Sudety nejsou?

0 4
možnosti
JP

Sudety je uměle vytvořený název pro oblast osídlenou německy mluvícím obyvatelstvem. Kterou si chtěl přisvojit. Bohužel nás spojenci předhodili jako kost psovi aby dal pokoj. Vycházelo se z názvu někde v Římských písemnostech z názvu Keltů pro dnes Boží dar - Svinský vrch nebo Kopec divočáků. To čemu Hitler dal název Sudety je naše pohraničí. Hitler se tvářil, že to kde žili v 1938 němci je nějaký praprahistorický útvar osídlený germány, zmiňovaný už římany, kde češi jsou tak nějak omylem. Účelově zamlčoval, že v českém pohraničí byli tzv.němci posledních 300 let a že to byla snůška národů, ve které se prosadila němčina. Severní a jižní morava se tak ocitla podle Hitlera na Svinském vrchu. V některých hlavách Sudety stále existují třeba ve Vaší.

4 0
možnosti