Do sobotního podledne dorazilo na technoparty odhadem mezi 2000 až 2500 lidí....

Do sobotního podledne dorazilo na technoparty odhadem mezi 2000 až 2500 lidí. (28. červenec 2018) | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Hlučná teknopárty pomalu končí, na akci bylo přes 3000 lidí

  • 74
V ústecké čtvrti Všebořice po třech dnech oficiálně skončila teknoparty na pronajatém soukromém pozemku. Účastníků postupně ubývá. Zatímco v sobotu jich bylo přes tři tisíce, v neděli navečer už jen asi třetina. Hudební produkce několika jednotlivců ale trvá, uvedla okolo půl šesté večer mluvčí policie Alena Bartošová.

„Upozornili jsme je, že by měli produkci ukončit. Čekáme, zda uposlechnou. Pokud ne, dopouští se přestupkového jednání, které budeme nadále řešit,“ dodala mluvčí policie Alena Bartošová. 

„Hlídky již zaznamenaly odchod některých účastníků a část aparatury je rozebrána. Nabízíme řidičům možnost otestovat se na alkohol, a to z důvodu snížení rizika na silnici. Řidiči toho využívají,“ přiblížila Bartošová.

Organizátoři ústecké teknoparty, která se od pátku koná na soukromém pozemku za bývalým obchodním centrem Tesco ve Všebořicích, slibovali, že produkci na noc vypnou přesně ve 22.00. V sobotu večer se tak ale nestalo a hudba přestala hrát až o hodinu později. Za rušení nočního klidu hrozí pokuta až do výše deseti tisíc korun. V neděli by měla akce skončit.

Policie přijala několik stížností na hluk, protože zvuky tekna byly od sobotního rána slyšet nejen v samotném krajském městě, ale i v nedalekých Chabařovicích, Telnici nebo Verneřicích. „Zaznamenali jsme přestupkové jednání rušení nočního klidu, které oznámíme příslušnému správnímu orgánu,“ dodala Bartošová. V tomto případě bude oznámení vyřizovat magistrát města.

Na louce za Teskem bylo odhadem 3 000 lidí nejen z České republiky, ale z celé Evropy. „V nočních hodinách jsme zaznamenali dva majetkové přestupky. Byla odcizena hudební aparatura v hodnotě tří tisíc korun a z jednoho ze stanů kabelka i s peněženkou, zde je škoda zhruba 7 800 korun,“ uvedla Bartošová.

Původně se měla teknoparty konat na louce u Chuderova. Tam ji ale policie zarazila, protože lokalita je v chráněné krajinné oblasti. Lidé výzev policie uposlechli a začali se během poledne pomalu přesouvat.

Na akci upozornili už dříve středočeští policisté, kteří uvedli, že se účastníci domlouvají na sociálních sítích a webech. Například na facebookové veřejné skupině C23CHTEKNO, kde je avizováno, že akce potrvá od pátku do pondělí.

Zde také mezi sebou sdíleli GPS souřadnice místa konání. Někteří členové skupiny sami nechápou výběr lokality, která je v blízkosti obchodů a sídliště, a považují ho za špatnou volbu.