Objekt společnosti Strojírna Litvínov na okraji města. Firma se zabývá...

Objekt společnosti Strojírna Litvínov na okraji města. Firma se zabývá například výrobou aerodynamických tunelů . | foto: Monika Gordíková, MF DNES

Strojírna otevře za rok v Litvínově průmyslovku, ministerstvo dalo souhlas

  • 1
Společnost Strojírna Litvínov definitivně potvrdila, že hodlá příští rok v září otevřít ve městě svou střední průmyslovou školu. Záměr už totiž posvětilo i ministerstvo školství.

„Naší prioritou bude kvalita odborné výuky,“ uvádí ředitel nové školy Michal Tarant.

Vedení firmy, která loni oslavila dvacet let existence a neustále se rozrůstá, označilo za důvod pro založení vlastní školy neustálý nedostatek odborně kvalifikovaných pracovníků. Zaučení nového zabere podle představitelů společnosti v současné době i několik let.

Ve vlastní škole tak vidí šanci vychovat si budoucí zaměstnance, kteří budou schopní hned po studiu naskočit do praxe. Škola hodlá spolupracovat i s dalšími podniky v regionu a strojními fakultami.

„V rámci mezinárodních projektů budou moci žáci také absolvovat zahraniční praxe a stáže,“ plánuje Tarant.

Nová průmyslovka nabídne zájemcům čtyřletý maturitní obor strojírenství a tříleté učební obory strojní mechanik a obráběč kovů. V každém ročníku má studovat maximálně 40 žáků. Se školným se první rok nepočítá.

Zatímco praktická výuka bude probíhat přímo v areálu firmy na okraji města, pro tu teoretickou si Strojírna Litvínov zatím zajistila prostory v Centru bakalářských studií v Ukrajinské ulici. Zároveň však koupila objekt v Čapkově ulici, který nyní hodlá zrekonstruovat a následně výuku přesunout tam.

Firma loni oslavila dvacet let existence. Zabývá se obráběním kovů, stavbou objektů pro bydlení i průmyslových budov, výrobou ventilátorů či technologií pro pivovary. Vyrábí i horizontální aerodynamické tunely pro výzkum a vývoj a patří i mezi hrstku výrobců vertikálních aerodynamických tunelů pro zábavu a sport na světě.


Témata: Litvínov