(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Společnost Orlické hory a Podorlicko

Šluknovsko propojí tratě pro běžkaře, některé trasy povedou do Německa

  • 1
Desítky kilometrů tratí budou moci využívat běžkaři ve Šluknovském výběžku. Některé trasy je dovedou až do sousedního Libereckého kraje či do Německa.

„S obcemi na Šluknovsku jsme se dohodli na propojení a údržbě zimních běžeckých tratí. Zatím je spolupráce spíše v plenkách, ale určitě se už tuto zimní sezonu rozjede,“ řekl starosta obce Prysk Jan Sviták.

„Některé z tras jsme už dokonce nechali zanést do map,“ dodal Sviták, který je jedním z hlavních strůjců nápadu propojení regionů.

Města a obce v regionu na spolupráci kývly. „Už jsme schválili nákup ojetého sněžného skútru, kterým budeme tratě udržovat,“ uvedl starosta Rybniště Roman Forfera. Na skútr si obec vyčlenila 70 tisíc korun.

„V okolí Rybniště máme zatím jeden asi tříkilometrový okruh, do budoucna bychom se chtěli dostat zhruba na dvacet kilometrů,“ poznamenal.

V okolí Doubice trasy udržují nadšenci

„Rozjíždíme jednání s lesáky, kteří nám musí určit trasy pro běžkaře. Ne všechny cesty jsou totiž k lyžování vhodné, protože slouží k tahání vytěženého dřeva, případně k tomu, aby po nich mohli zásobovat krmelce,“ vysvětlil Forfera.

Dalších asi třicet kilometrů tras je k dispozici v okolí Doubice. Tam je udržuje několik nadšenců, kteří si kvůli tomu pořídili na vlastní náklady sněžný skútr. Radnice dokoupila zařízení, které značí stopu. 

„Přispíváme i na pohonné hmoty či olej, loni to bylo zhruba šest tisíc korun,“ sdělil starosta Doubice Jan Drozd.

Další udržované trasy jsou například v okolí Jedlové.