Diskuze

Šest škol bude mít centra pro nadané děti, učit se v nich budou i kantoři

Ústecký kraj plánuje podporovat nadané děti na základních i středních školách a v té souvislosti současně i vzdělávat učitele. Na čtyřech základních a dvou středních mají od září příštího roku vzniknout centra pro nadané žáky. Úřad ale chystá i sondu do duševního zdraví dětí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Snad ani nechci vědět, kam půjde vývoj školství dál. Měli jsme školství, kde se s nadáním dětí tak nějak automaticky počítalo. Jakkoli zastaralé osnovy nebránily učitelům, aby našli cestu věnovat se nadanějším. Víc samostatné práce, výklad částí učiva žákem a další triky jim umožnily věnovat se víc těm pomalejším a nezabít talenty. Zvláštní a praktické školy se postaraly o pár procent těch, kteří by výuku totálně brzdili. Pak někoho napadla nikoli nová myšlenka, že budou mít všichni stejně a inkludoval je. Výuka se musela přizpůsobit nejpomalejším. Tak velký rozptyl lze zvládnout velmi těžko i když nejhorším případům dáme asistenty. Mohli být mezi sobě podobnými a jet odpovídajícím tempem. Talentovaným nezbylo než co nejdříve zmizet na víceleté gymnázium, aby z kolotoče věčného opakování téhož učiva bez jakéhokoli postupu unikli. Teď etapa zvláštních škol naruby, kdy pro pár procent nadaných budou "zvláštní" školy nebo alespoň třídy. Zbytek bude muset strpět kouli na noze a zbytečně nevybočovat z nastaveného (pod)průměru, byť by měli na víc. Jaká bude další etapa?

0 0
možnosti
JS

J68a33n 67S59l25a47n36i84n14a

29. 5. 2023 16:35

Je pěkné, že se konečně budeme věnovat nadaným dětem. Když jsme měli centra pro ty méně nadané, už to byla jejich diskriminace.

0 0
možnosti