Hlavní tah mezi Kláštercem a Chomutovem dnes protíná tři obce, jednou je Málkov...

Hlavní tah mezi Kláštercem a Chomutovem dnes protíná tři obce, jednou je Málkov (na snímku). Místní včetně školáků musí denně silnici přecházet. Nová trasa má dopravní zátěž odvést. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Chomutov a Klášterec spojí nová silnice, odvede dopravu z několika obcí

  • 3
Klášterec nad Ohří a Chomutov propojí čtyřproudová silnice, která současně odvede dopravu mimo tři obce rozdělené dnes hlavním tahem. S vymezením koridoru silnice I/13 v daném úseku, které navrhlo Ředitelství silnic a dálnic, už souhlasili zastupitelé kraje a spokojeni s ním jsou i v dotčených obcích.

Mohou tak pokračovat další přípravné práce. Stavbu silnice ŘSD plánuje po roce 2030.

„Starostu dělám patnáct let a patnáct let bojujeme o přeložení silnice. Máme tady tisíc občanů, z toho asi sto dětí, školáků, a všichni musí denně přes silnici jít. A řidiči jsou dneska bezohlední. Když udělají přeložku ‚třináctky‘ podle studie, která je, tak já a občané budeme spokojení,“ uvedl například starosta obce Málkov Josef Egermann.

Stávající silnice byla vybudovaná v 60. letech minulého století. Vede přes obce Málkov, Zelená a Černovice a je součástí hlavního tahu na Karlovy Vary. Denně po ní projede velké množství vozidel.

O nutnosti přeložky se mluví řadu let a na stole bylo několik variant trasování. Centrální komise ministerstva dopravy vybrala variantu, která svede čtyřproudovou silnici jižně od obcí.

„Všichni stávající zastupitelé byli pro přesun této silnice a podle ohlasů i většina obyvatel. Varianta, kterou nakonec centrální komise vybrala, je jednou z obcí preferovaných,“ sdělila starostka Černovic Zdeňka Peroutková.

„Je jasné, že se objevují i negativní reakce, a to zejména od těch, kteří se ocitnou v největší blízkosti obchvatu. Nikdo však neutrpí ztrátu nuceným bouráním či vystěhováním a to je jedna ze zásadních věcí,“ doplnila.

ŘSD počítá s tím, že v místech obytné zástavby dojde k vybudování protihlukových stěn.