Kostel v Horním Jiřetíně

Kostel v Horním Jiřetíně | foto: Zuzana Mendlová, MF DNES

Horní Jiřetín chce letos na kostele zachránit původní barokní okna

  • 0
Do další fáze oprav barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie se chtějí letos pustit v Horním Jiřetíně na Mostecku. Zastupitelé schválili na kostel dotaci 150 tisíc korun, další peníze přijdou od státu a možná i od kraje. Po střeše a fasádě má přijít řada na okna a zčásti i vnitřní vybavení.

„Kostel se opravuje od roku 2002 podle toho, jak se daří shánět peníze,“ říká starosta a zároveň administrátor zdejší farnosti Vladimír Buřt. Dodává, že kromě Horního Jiřetína přispívá i ministerstvo kultury, které až do minulého roku posílalo kolem 400 tisíc ročně.

„Letos máme příslib na 450 tisíc korun na okna. A pokud to vyjde, tak bychom mohli dostat i dotaci z Ústeckého kraje na zrestaurování první sochy v interiéru,“ doufá Buřt.

Kostel v Horním Jiřetíně

Vybavení kostela je velmi bohaté, ale ve špatném stavu, který odpovídá létům zanedbávání. Kostel má přitom jako jeden z mála v republice dochovaný ještě původní raně barokní mobiliář z doby svého vzniku na přelomu 17. a 18. století.

V budoucnu i jako vyhlídka pro turisty

Oprava kostela začala před 15 lety renovací krovu a střechy. Vše včetně věží a oplechování je už dnes hotové a takřka dokončena je i fasáda. Loni se pak začaly dělat i první vnitřní restaurátorské práce, když se opravil horní vstupní portál.

„Letos chceme zachránit původní barokní horní okna a do výklenků, které od sedmdesátých let zakrývají jen zasklené rámy, se budeme snažit vyrobit podle starých fotografií kopie,“ přibližuje další plány Buřt.

V kostele, který je od roku 1958 kulturní památkou, se konají pravidelné mše, v srpnu mariánská pouť a během roku i několik koncertů. 

V budoucnu by ho Horní Jiřetín rád více zpřístupnil turistům. „Na věži jsou terasy s výhledem do širokého okolí,“ poukazuje starosta.