Vizualizace budovy bývalé posádková věznice v Žatci, která by se po přestavbě...

Vizualizace budovy bývalé posádková věznice v Žatci, která by se po přestavbě měla proměnit na obytný dům se startovacími byty. | foto: MÚ Žatec

Z bývalé vojenské věznice v Žatci vznikne obytný dům se startovacími byty

  • 1
Bývalá posádková věznice v Žatci se změní na obytný dům. V uprázdněné budově chce město vybudovat jedenáct startovacích bytů. Se studií se před několika dny seznámili zastupitelé.

„Díky záměru by se našlo využití pro prázdnou budovu, mladí lidé by dostali možnost nájemního bydlení, než si zajistí svůj větší byt, a navíc by stavba propojila pro pěší prostor budoucí divadelní zahrady s ulicí Obránců míru,“ uvedl mluvčí radnice Tomáš Kassal.

Využití opuštěné budovy město řeší řadu let, několikrát byla v nabídce na prodej, myšlenka přebudovat objekt na bydlení vznikla letos na jaře.

„V prvním patře počítáme s jedním bytem velikosti 2+kk a třemi byty 1+kk místo bývalých cel. Druhé patro by mělo stejnou dispozici. V podkroví budou dva ateliérové byty,“ popsal rozmístění bytů architekt Libor Habanec.

Studie navrhuje v přízemí vybudování kavárny, není to ale závazné. Prostor je univerzální a lze jej využít i jinak než coby kavárnu.

„Cílem je oživit i prostor v okolí tohoto objektu, přilákat občany a návštěvníky města do historické části města,“ řekla vedoucí žateckého odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

„Budeme se snažit na rekonstrukci využít vhodný dotační program. Další přípravné práce na projektu navrhneme a předložíme zastupitelům ke schválení v rámci investičního plánu roku 2020,“ dodala Mazánková.

Kdy se budova bude rekonstruovat a kolik bude stát, však zatím nelze přesně určit.