Radnice v secesním slohu byla dokončena v roce 1908, dnes v ní sídlí třeba...

Radnice v secesním slohu byla dokončena v roce 1908, dnes v ní sídlí třeba lékaři a mají tu svůj jednací sál lovosičtí zastupitelé. | foto: Město Lovosice

Lovosická secesní radnice prokoukne, vyhlídka z věže však musí počkat

  • 1
Fasáda bývalé secesní radnice z roku 1907 v Lovosicích, která patří k dominantám města, bude brzy zářit novotou. Na její obnově se začne pracovat tento měsíc, opravy budou stát Lovosice, které jsou vlastníkem budovy, více jak sedm milionů korun a potrvají rok.

„Oprava začne kompletním odstraněním stávajících nátěrů. Bude nutné zrenovovat a doplnit chybějící a porušené plochy. Fasáda se poté přeštukuje. Finální vrstva by měla být ze silikátového nátěru v odstínu, který určí zástupce státní památkové péče,“ uvedla mluvčí lovosické radnice Ivana Kocánková.

U kamenných prvků se odstraní všechny nevhodné opravy a plomby. „Doplněny budou chybějící plastické části fasády tak, aby byla co nejvíce zachována věrohodnost podle originálu. Kameny budou také speciálně upraveny takzvanou hydrofobizací plochy,“ dodala Kocánková.

Opravit se také musí kamenné ozdobné prvky na věži a štítu radnice.

Původní omítky z roku 1907 byly podle Kocánkové vápenné a poměrně měkké. „Na mnoha místech budovy jsou částečně dochované dodnes, ale na exponovaných místech, jako jsou nároží nebo římsy, docházelo častěji k poškozením. Ta byla vždy s ohledem na časové období opravena tehdejšími stavebními technikami,“ popsala mluvčí.

„Na fasádě se tudíž nachází celá řada různých druhů omítek. Na současném neutěšeném stavu se značnou měrou podílelo použití žluté akrylátové barvy při rekonstrukci v roce 2008. Tato povrchová úprava není paropropustná a zcela omezila ‚dýchání‘ fasády. Tato omítka je po jedenácti letech fungování naprosto dožilá,“ doplnila Kocánková.

Budova radnice, v níž jsou dnes ordinace lékařů, infocentrum a mají zde svůj jednací sál lovosičtí zastupitelé, byla slavnostně otevřena 12. ledna 1908.

Má obdélníkový tvar písmene L a v nároží ulic Osvoboditelů a Školní se nachází věž, jež tvoří dominantu objektu i celého okolního prostoru. I ta by měla v budoucnu projít rekonstrukcí a proměnit se ve vyhlídku.

„V předchozích letech fungovala věž staré radnice jako vyhlídka při příležitosti konání Václavské pouti. Od roku 2016 však není kvůli špatnému technickému stavu přístupná. Projekt rekonstrukce budovy staré radnice má více fází,“ sdělil starosta Milan Dian (ANO).

„První z nich je celková obnova fasády budovy, kterou zahajujeme nyní. Další částí je zvažovaná oprava interiéru radniční věže a vybudování vyhlídky,“ řekl starosta s tím, že na přebudování věže na vyhlídku bude město hledat vhodný dotační titul.