Silničáři zprovoznili polovinu dálnice D7 u Loun, pustí se do druhého pásu

  • 3
Práce na dálnici D7 v části na obchvatu Loun postoupily do další fáze. Silničáři otevřeli polovinu budované komunikace, která měří přes šest kilometrů, kam svedli veškerou dopravu. Nyní se pustí do stavebních prací na druhé polovině stávající silnice. Celý úsek má být hotový ve druhé polovině příštího roku.

Tato část dálnice vzniká zkapacitněním stávající silniční trasy kolem Loun, práce začaly v srpnu 2020. Zakázku za více než miliardu získaly společnosti Eurovia CZ a Herkul. Pracuje se za provozu.

Celá dálnice D7 z Chomutova do Prahy by měla být hotová v průběhu roku 2028. „Vzhledem k řadě možných kritických míst nelze upřesnit měsíc, kdy bude celá dálnice dokončená,“ řekl Petr Vacek z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Aktuálně se také staví navazující dálniční úsek u Chlumčan na Lounsku, který je dlouhý 4,5 km a jehož cena je kolem dvou miliard, stavbu provádí Metrostav Infrastructure.

„Nyní zde probíhají práce na mostních objektech, pokládka konstrukčních vrstev, realizace násypů a odkop zářezu,“ doplnila Dana Zikešová z ŘSD. Tato část by měla být hotová do srpna 2024.

Z celkové délky 83 kilometrů dálnice D7 je v provozu kolem 50 kilometrů. Zbývá dostavět ještě čtyři úseky. Tři z nich, které jsou ve Středočeském kraji, jsou ve fázi příprav k zahájení stavby, včetně výběrových řízení, a ŘSD řeší majetkoprávní vypořádání s majiteli pozemků, přes které dálnice povede. Začít stavět ŘSD plánuje příští rok.

Čtvrtý úsek tvoří trasa kolem Postoloprt, kde se ŘSD muselo vypořádat s problémy s podložím a zátopovým územím. Na řadu přijde jako poslední.