Do Litoměřic z Německa dorazil speciální separační stroj, který dva dny zimní...

Do Litoměřic z Německa dorazil speciální separační stroj, který dva dny zimní smetky recykloval. | foto: Město Litoměřice

Litoměřice zkouší recyklovat posypový štěrk, potřebný stroj našly v Německu

  • 2
S myšlenkou ušetřit finance i ekologickou zátěž se technické služby Litoměřic pustily do zkoušky recyklace posypového štěrku, kterým v zimě ošetřují silnice. Novou metodu vyzkoušely pomocí speciálního separačního stroje zapůjčeného z Německa.

„Třídit materiál s vysokou vázanou vlhkostí je složité. Díky německé firmě a speciálním třídičům se nám to však podařilo a výsledky jsou pozitivní,“ říká ředitel Technických služeb Vítězslav Votruba.

Opakované využití posypového štěrku by městu přineslo významnou finanční úsporu. Recyklace uličních smetků, tedy směsi posypového materiálu, bláta, větviček, listí a jiných organických látek, v horším případě i provozních kapalin z vozidel, je však velice obtížná.

Technické služby ke třídění použily smetky ze zimního úklidu ulic. „Tento materiál je velmi kvalitní, většinou obsahuje původní inertní materiál, zeminu a kamínky. Při dalších jarních úklidech již obsahuje více organického materiálu, což je na třídění složitější,“ podotýká Votruba.

Vzorky smetků nejprve putovaly do německé laboratoře. Výsledky testů ukázaly, že tento materiál lze kvalitně vytřídit. Do Litoměřic proto z Německa minulý týden dorazil speciální separační stroj, který dva dny smetky recykloval.

„Nyní je před námi provedení chemického rozboru pro zjištění úrovně kontaminace a ekonomická kalkulace nákladovosti mechanického třídění. Věříme, že by to mohla být dobrá cesta, jak ušetřit prostředky z rozpočtu města a zároveň snížit ekologickou zátěž. V případě pozitivních závěrů z pohledu ekologie a ekonomie můžeme tuto službu nabídnout i dalším subjektům,“ doplnil Votruba.

V současnosti se smetky po zimním čištění ulic ukládají na skládku, většina hmoty v nich je však drahý materiál. Jeho likvidace je navíc nákladnější než nákup nového materiálu.