Svisle stojící panely vhodné pro agrovoltaiku. | foto: archiv ČEZ

Ledvice jako laboratoř. ČEZ tam testuje solární panely pro obří parky

  • 4
V elektrárně v Ledvicích u Bíliny probíhá experiment, který má určit nejvhodnější typ solárních panelů pro plánované obří fotovoltaické parky na severu Čech. Přestože má zdejší prostředí nižší celoroční osvit než jižní části Česka, mají právě tady vyrůst parky schopné dodávat energii i průmyslovým podnikům.

Nové druhy elektráren mají v blízké budoucnosti vznikat hlavně na rekultivovaných místech po uhelné těžbě nebo na plochách kontaminovaných předchozí průmyslovou činností.

„Chceme si být stoprocentně jistí, že nové velké elektrárny budou optimálně poskládané. Budou mít ideální poměr cena/výkon. Proto v Ledvicích testujeme na jednom místě různé typy technologií, nosných konstrukcí včetně komplexního monitoringu jejich provozu,“ popisuje speciální laboratoř pod širým nebem Martin Schreier, mluvčí společnosti ČEZ, která za pokusem stojí.

Dvanáct řad různých typů solárních panelů o celkovém výkonu 56,6 kW slouží k testování nejlepšího sklonu či orientace podle světových stran. Nechybí ani svisle stojící panely vhodné pro agrovoltaiku, která kombinuje výrobu ekologické elektřiny se zemědělstvím nebo pastevectvím.

Po půlročním měření výkonu jednotlivých panelů mají vědci k dispozici již první výsledky. Z nich například vyplývá, že pro efektivnější výrobu elektřiny je výhodnější tvar stříšky než jen ploché panely, orientované jedním směrem.

„U panelů otočených výhradně na jih má výroba pomalejší náběh, lepší výsledky už mají instalace s polovinou panelů orientovanou na východ a polovinou na západ,“ pokračuje Schreier.

Panely s menším úhlem sklonu zase vyžadují větší údržbu kvůli rychlejšímu zaprášení. Na oboustranných panelech, které dokážou vyrábět energii i díky odrazu světla na spodní stranu, díky většímu ohřevu zůstává v zimě ležet sníh kratší dobu. Tyto takzvané bifaciální panely jsou speciálně výhodné třeba pro parkoviště, kde se na jejich spodní plochu odráží světlo z automobilů nebo dlažby.

„Výsledkem našeho pilotního projektu by měla být ideální elektrárna kombinující více druhů orientace na jednotlivé světové strany i několik druhů sklonu. Tedy fotovoltaická elektrárna přesně šitá na míru konkrétnímu umístění od průmyslového pozemku přes střechy až po zemědělské půdy,“ doplnil mluvčí elektrárenského gigantu.

I díky testování v areálu ledvické elektrárny by měla výroba elektřiny společnosti ČEZ ze solárních zdrojů v následujících deseti letech vzrůst ze současných 125 MW na tisíce megawattů.