Restaurátor Michal Šelemba pracuje na obnově vodou poškozených omítek v jedné z místností Křížovy vily, která je součástí žateckého regionálního muzea. | foto: Regionální muzeum K. A. Polánka

Voda poškodila interiér cenné vily v Žatci, lesk mu vrací restaurátor

  • 0
V Křížově vile v Žatci, kterou provozuje Regionální muzeum K. A. Polánka a kde se konají výstavy, koncerty a jiné kulturní akce, probíhá restaurování poškozených vnitřních omítek. Před několika měsíci je poničila voda z přívalových dešťů. Náklady hradí radnice, které dům patří. Práce vyjdou na 120 tisíc.

„Loni v červenci při přívalových deštích došlo k zatečení do vnitřních omítek interiérů. Okapový systém nápor vody nezvládl a voda se dostala pod střešní krytinu a dál do zdí. Voda poškodila jednu místnost v prvním patře. Menší lokální poškození jsou i na chodbě,“ popsala ředitelka žateckého muzea Radmila Holodňáková s tím, že kvůli události nemusela být vila pro návštěvníky uzavřena.

„Jižní křídlo je pro návštěvníky přístupné, nicméně stálá expozice je k vidění v omezeném rozsahu,“ dodala.

Poškozená místnost je bohatě zdobena tzv. papírmašovými prvky. 

Restaurátor Michal Šelemba začal s opravami na konci ledna. „Zatekliny se musí nejprve zaizolovat, vzniklé trhlinky opravit a na závěr retušovat, aby vše bylo barevně sjednocené a nebylo poznat, že tam došlo k zatečení,“ uvedl s tím, že práce potrvají do dubna.

Aby se problém v budoucnu neopakoval, radnice plánuje také opravu venkovních prvků na historické budově.

„Půjde o kompletní výměnu okapových žlabů a svodů, zastřešení malého světlíku, repase velkého světlíku a výměnu některých klempířských prvků,“ doplnila vedoucí odboru rozvoje města Kateřina Mazánková. Náklady nejsou v tuto chvíli ještě známy.

Vila Dr. Kříže byla postavena v neorenesančním slohu a dochovaly se v ní původní interiéry. Interiér vily je bohatě zdoben štukovými a právě papírmašovými prvky. Ve třech sálech se dochovaly působivé nástropní malby od ústeckého malíře Josefa Reinera z roku 1898 s mytologickými a přírodními náměty. Zachovala se také zdobená kachlová kamna a původní lustr.