Vchod problematického děčínského paneláku v Zelené ulici.

Vchod problematického děčínského paneláku v Zelené ulici. | foto: Andrea Angermannová, MF DNES

Děčín rozšířil bezdoplatkovou zónu, chce snížit příliv problémových lidí

  • 4
Do dalších pěti lokalit se v Děčíně rozšířila zóna, kde už nově příchozí lidé nedostanou doplatek na bydlení. Sociálně slabí tam platí takzvaným podnikatelům s chudobou několikanásobně vyšší nájem, než je v místě obvyklý, a to právě penězi z dávek.

„Toto opatření částečně znemožní příjem jedné části dávek, které jsou zcela špatně nastavené, a tedy i možnost vysoký nájem platit,“ řekl primátor Jaroslav Hrouda (ANO), že cílem je snížit příliv dalších problémových lidí do města.

Rozšíření bezdoplatkových zón je částí opatření, které magistrát podniká proti vzniku vyloučených lokalit.

Proběhlo už i deset kontrol, kdy hasiči, stavební odbor, hygienici a městská policie za účasti majitelů kontrolují domy, zda splňují požadavky na bydlení.

„První kontroly ukazují, že nikoli. Díky tomu je už prázdný problematický dům v Zelené ulici 33 a do konce měsíce odejdou lidé z nelegálně vznikající ubytovny v ulici Jiřího z Poděbrad,“ poznamenal primátor.

Dům v Zelené ulici chce město koupit. „Chybí byty pro seniory a startovací byty pro mladé a toto je vhodná lokalita,“ uvedl náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín).

Panelový dům v Zelené ulici je nejproblematičtějším domem v Děčíně:

23. října 2017