Nemocnice v Chomutově.

Nemocnice v Chomutově. | foto: MF DNES

Bude úplně jiná, říká šéf nemocnice v Chomutově. Čeká ji obří modernizace

  • 0
Nemocnice v Chomutově se má v průběhu nadcházejících patnácti let výrazně změnit. Společnost Krajská zdravotní (KZ), pod kterou zařízení spadá, plánuje výstavbu nových pavilonů a rovněž bytových domů pro personál.

„Od začátku 90. let minulého století se do nemocnice příliš neinvestovalo, takže má obrovský vnitřní dluh. V příštích patnácti letech nás čekají velké investice a stavby za několik miliard korun,“ řekl ředitel špitálu Michal Zeman.

Už rok probíhá v areálu výstavba nového pavilonu, který pojme emergency, ARO, nové operační sály, JIP a prostory pro personál. Tvoří se také nadzemní koridor, který nový objekt spojí s budovami C a D, za více než 830 milionů korun. Hotovo má být do konce roku.

Poté má následovat další fáze, během níž dojde k demolici některých starých budov, které jsou ještě z doby, kdy se nemocnice před 120 let stavěla. Místo nich se počítá s vybudováním pavilonu chirurgických oborů, dále pavilonu péče o matku a dítě, který zahrne porodnici, gynekologické oddělení a dětské oddělení. Stavět se bude také nové parkoviště.

V další etapě je naplánovaná výstavba nové budovy rehabilitace, která bude spojena s lůžkovým oddělením. Stavět se bude také nová budova se sklady, patologie a řídicí budova s lékárnou a komerční částí, přednáškový sál a knihovna. Jednotlivé objekty mají být propojeny nadzemními tunely, aby bylo možné je procházet suchou nohou.

Do nemocnice v Ústí půjdou stovky milionů, budou nové pavilony i parkoviště

Jako poslední je naplánovaná demolice stávající budovy s operačními sály, nahradí je pavilon s následnou a paliativní péčí.

Nemocnice chce také stavět několik obytných budov pro lékařský a zdravotnický personál. „Až skončíme, nemocnice bude úplně jiná, než jaká je nyní,“ dodal Zeman.

Zlepší se i vzhled a funkčnost bezprostředního okolí nemocničního areálu. Město Chomutov počítá v letošním roce s obnovou ulice Jánského, příští rok přijde na řadu komunikace podél polikliniky, kde přibude několik desítek parkovacích míst. Následovat má ulice Kochova a navazující park.