Potraviny sušené mrazem
Lyofilizace neboli sušení mrazem je metoda sušení vlhkých materiálů. Využívá se nejen při záchraně archiválií (např. knih) a ve farmaceutickém a biotechnologickém výzkumném a průmyslovém měřítku či k výrobě kosmetických přípravků nebo medikamentů (např. suchých injekcí), ale rovněž k sušení potravin. Princip je založen na sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě. Tuto technologii NASA rovněž nevynalezla, ale opět přispěla k jejímu významnému vylepšení. Potraviny sušené mrazem jsou ideální pro vesmírné mise, protože jsou lehké, trvanlivé a mají dobrou výživovou hodnotu.
Výzkum lyofilizace financovaný v 60. letech minulého století NASA je důvodem, proč existují nové metody sušení mrazem. Jsou totiž účinnější a spolehlivější a později byly komercializovány a pomohly rozšířit použití potravin sušených mrazem. Díky tomu si dnes můžeme vychutnat např. cereálie s drobnými kousky lyofilizovaného ovoce, které se po namočení do mléka „magicky“ rekonstruují. K dispozici je i celá řada dalších pokrmů, které stačí zalít teplou vodou. Lyofilizace a další metody konzervace potravin tak výrazně těží z vlivu NASA a významně přispěly ke zlepšení bezpečnosti potravin a jejich skladování.