Zdeněk Šmejkal

Zdeněk Šmejkal | foto: Jan Homolka

Čtyři univerzálové, čtyři nahrávači. Reprezentace má z čeho vybírat

  • 0
Velikonoce na cestách prožil reprezentační trenér volejbalistů Zdeněk Šmejkal, s koncem své Ostravy v extralize vyrazil na inspekční cestu do Francie a Turecka. „Velikonoční pondělí jsem strávil v muslimském Istanbulu,“ usmál se kouč. Tam viděl utkání Fenerbahce - Galatasaray (3:0), přičemž se zaměřil na smečaře hostů Kamila Baránka.

Nejprve však navštívil Francii, utkání Tours - Beauvais, aby si promluvil se smečaři domácích Davidem Konečným a Adamem Bartošem a blokařem hostů Jiřím Králem. Tours vyhrálo 3:1.

„Jsem velice rád, že mise byla úspěšná a všichni kluci mají zájem reprezentovat,“ řekl Zdeněk Šmejkal.

Už je jisté, že po univerzálu Janu Štokrovi se po roce do národního týmu vrací i druhý elitní diagonální hráč David Konečný, který v Tours prodloužil smlouvu o další dva roky.

Takže s Davidem Konečným jste domluveni?
Řekli jsme si vzájemné představy. Každopádně chce reprezentovat a už potvrdil, že bude na naše venkovní zápasy ve Světové lize a pak se zapojí do přípravy na zářijové mistrovství Evropy, které je pro nás prioritou.

Jak se vám líbil Adam Bartoš, jenž je první sezonu v Tours?
Mluvil jsem s trenérem a ten ho velice chválil. Je vidět, že Adam nabral svalovou hmotu, takže jistě trénuje mnohem více a lépe, než byl zvyklý. Slyšel jsem na něj jen samá pozitiva. Viděl jsem ho i ve hře a svoji kvalitu potvrdil.

A co Jiří Král?
Jirka letos předvádí výborné výkony, patří k oporám týmu. Bohužel jsem ho neviděl v akci, protože před zápasem se mu lehce zablokovala záda, ale jeho výkony sleduji a do týmu patří. Měl by být, pokud mu vydrží zdraví, na Světovku i na evropský šampionát.

Je pro vás Kamil Baránek tak důležitý, že jste za ním letěl do Istanbulu?
To ano. Je nejodvážnější, úderný hráč a jeden z hlavních útočných pilířů.

Co říkáte tomu, že Jan Štokr dohraje sezonu v Kataru?
Na tom jsme byli od začátku domluveni. Je jedno, jestli dohrává sezonu v Rusku, nebo v Kataru. Navíc v Krasnodaru, kde skončil, mu vše nezaplatili, takže potřeboval ten rok dřiny nějak zúročit. Skálopevně na tom netrval, ale je v situaci, že by těžko hledal jiné řešení, když v Rusku nedostával plat.

Návrat obou nejúdernějších hráčů Konečného a Štokra vás musel hodně potěšit, že?
To ano. Jen to potvrzuje, že si chtěli minulý rok od všeho odpočinout a věnovat se i svým soukromým věcem. Doufám, že odpočinek v nich znovu vyvolal touhu dosáhnout s tímto týmem co nejvýše.

V širším kádru máte hned čtyři diagonální hráče. Není to moc?
Do širší pětadvacítky jsem napsal všechny hráče, kteří by mohli do reprezentace zasáhnout, protože jsou s tím spojené i různé administrativní úkony, třeba zajištění dresů. A čtyři účka máme i proto, že loni tým měl Kriška i Fingra a mají právo o své místo bojovat. Uvidíme, kdo z nich v týmu zůstane. Hráči musejí svou kvalitu potvrdit, ale to, co předvedl Michal Kriško minulý rok v kvalifikaci na mistrovství Evropy, takovou tu dravost a agresi, tak tím nám hodně pomohl. Uvidíme, jestli bude zdravý, protože stále má problémy s kolenem.

Ve výběru máte i čtyři nahrávače, Pavla Bartoše, Filipa Habra, Zdeňka Haníka Jakuba Janoucha. Bude těžké vybrat ideální dvojici?
Asi ano. Trochu mě znepokojovalo, že ze začátku play-off nehrál Filip Habr za Budějovice, ale už se do sestavy vrátil, a tak uvidíme. O Zdendovi Haníkovi (je ve švýcarském Amriswilu) mám jen kusé informace, nicméně určitě neztratil nic ze svých předností. Letos navíc hraje dobře liberecký Kuba Janouch i Pavel Bartoš ve Zlíně, tak je určitě příjemnější vybírat ze čtyř než ze tří nahrávačů.

Máte mezi nimi jasnou jedničku?
Pro mě jí je z minulé sezony Fíla Habr vzhledem k perspektivě českého volejbalu, ale nedá se říct, že by byl jasnou jedničkou. To se teprve uvidí, až se potkáme na soustředěních.

Které ze tří liber má největší šanci udržet se v kádru?
Počítám s Martinem Kryštofem a Danielem Pfefferem. Honza Václavík je v nominaci pro případ, kdyby se náhodou někomu z nich něco stalo, protože má dostatek zkušeností a kvalit, aby se potom s nečekanou situací vyrovnal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž