Volejbalové ME v Rusku: Titul chtějí domácí

Moskva - Vyhrát domácí mistrovství Evropy. S tímto cílem vstoupí do turnaje, který se od čtvrtka až do 16. září uskuteční v Petrohradě a Moskvě, ruská reprezentace. Šampionátu se zúčastní šestnáct týmů včetně výběru Slovenska. Česká republika bude naopak po osmnácti letech na turnaji chybět.

Samostatné Rusko přitom ještě nikdy triumfovat nedokázalo, v roce 1991 v Hamburku naposledy zvítězil bývalý Sovětský svaz.

Příznivci ale věří, že právě domácí prostředí letos umocní tradiční sílu ruského výběru a dovede volejbalisty až na vrchol. Navnadilo je jednak druhé místo z letošní Světové ligy, první velký úspěch nového trenéra "sborné" Vladimira Alekna, stejně jako informace, že někteří velcí soupeři přiletí na ME značně oslabeni.

V cestě budou Rusům stát především obhájci titulu z Itálie, kteří nad nimi ve finále předloňského šampionátu vyhráli doma v Římě 3:2 na sety. Nové favority ale přineslo loňské mistrovství světa, v němž za suverénními Brazilci nečekaně dokráčeli na další medailové stupně Poláci a Bulhaři, kteří se předtím na evropské scéně příliš neprosazovali. A na svou šanci čekají i Francouzi, Srbové či Nizozemci.

Na rozdíl od českého výběru, který vypadl v loňské baráži s Německem, se na šampionátu představí Slovensko. Trenér Vladimír Přidal má v týmu i Michala Masného, Branislava Skladaného či Františka Ogurčáka, tedy fanouškům dobře známá jména z české extraligy. Cílem Slováků je skončit do osmého místa, v konkurenci Francie, Slovinska a letošních vítězů Evropské ligy ze Španělska však nebudou mít v petrohradské skupině C lehkou úlohu.

Dál projdou tři mužstva, která v druhé části šampionátu vytvoří dvě šestičlenné skupiny. V nich už půjde o postup do semifinále, finalisté si pak zajistí start na podzimním Světovém poháru, jenž bude první olympijskou kvalifikací.

Složení základních skupin ME

Skupina A (Petrohrad):
Srbsko, Řecko, Nizozemsko, Německo
Skupina B (Moskva):
Rusko, Polsko, Turecko, Belgie
Skupina C (Petrohrad):
Španělsko, Francie, Slovensko, Slovinsko
Skupina D (Moskva):
Itálie, Chorvatsko, Bulharsko, Finsko

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž