Plážová volejbalistka Kristýna Kolocová z netradičního úhlu

Plážová volejbalistka Kristýna Kolocová z netradičního úhlu | foto: kolocova-slukova.com

Bikiny už nejsou nutné. Plážové volejbalistky mohou hrát i v šortkách

  • 72
Třináct let vydrželo pravidlo, podle kterého plážové volejbalistky ke svým zápasům nastupují ve dvoudílných plavkách. V březnu 2012 mu činovníci ze světové federace FIVB učinili přítrž. Už na olympijských hrách v Londýně se může zahalovat.

Do této sezony mohly hráčky nastupovat k zápasům v bikinách s maximální šířkou na bocích sedm centimetrů; druhou možností byly jednodílné plavky. Teď se mohou odít i do šortek končících nad koleny, vrchním dílem pak smí být tričko s rukávy.

Důvod této změny je zřejmý - rozšířit plážový volejbal také mezi ženy z některých oblastí Afriky a Asie. 

"Mnohé země mají náboženské a kulturní požadavky, a tak chceme být v oblasti úboru flexibilnější," vysvětlil pro tiskovou agenturu Associated Press mluvčí FIVB Richard Baker.

Milovníci ženského volejbalu na písku však nemusí smutnit. Na Světovém okruhu se velká změna očekávat nedá. "Nemyslím si, že uvidíme nějaký výrazný posun," tvrdí mluvčí Baker. Výjimkou patrně budou turnaje ovlivněné nepřízní počasí.

To potvrzují i samotné hráčky. "My s bikinami nemáme problém. Jsme na ně zvyklé, je to náš pracovní oděv," komentovala pro německou agenturu SID změnu pravidel Laura Ludwigová, hvězda evropského plážového volejbalu.

Podobné dilema, zda ustoupit, či setrvat na svém v záležitosti sportovního úboru, musí řešit i jiné sporty. Evropská pobočka basketbalové organizace FIBA se dostala do křížku s izraelskou reprezentantkou Námou Šafirovou před loňským mistrovstvím Evropy (více o sporu s Šafírovou čtěte zde). Zato blízkovýchodní basketbal se zahalováním žen potíže nemá (na to, jak se oblékaly basketbalistky na arabských hrách v Dauhá, se podívejte zde).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž