NA KOLENA. Český nahrávač skončil stejně jako celý tým v utkání se Srbskem

NA KOLENA. Český nahrávač skončil stejně jako celý tým v utkání se Srbskem | foto: cev.lu

Volejbalisté napoprvé nestačili. Srbové hráli, co potřebovali, přiznává Ticháček

  • 1
Čeští volejbalisté ze svého vstupního duelu na evropského šampionátu odešli s prohrou 0:3. Byla to porážka tvrdá, ale nikoli krutá. Byla zasloužená. Jen v jediné disciplíně se reprezentantům dařilo udržet s favoritem ze Srbska krok. Přímo z podání sbírali cenné bodíky. Vynikl hlavně jeden z nich: Lukáš Ticháček.

Český nahrávač dokázal zabodovat málokdy vídanými šesti esy. Ticháčkovy bodové zápisy byly tím vůbec nejlepším, co Češi v Istanbulu předvedli. O svém osobním miniúspěchu však hráč mluvil bez jakékoli známky euforie. Pod vlivem jednoznačného výsledku ani nelze divit.

Český dvojblok Jakub Veselý (vlevo) a Peter PláteníkOtázku, kdy naposledy posbíral podobný počet bodů z podání, nechal volejbalista z německého Friedrichshafenu otevřenou. "V bundeslize jsem byl v loňské sezoně na čtvrtém místě mezi podávajícími hráči," naznačuje, že podobné výkony u něj nepatří k unikátním.

Ve své hlavní činnosti - při dirigování hry - už absolutní hvězdou zápasu nebyl. Na české straně hřiště však k těm horším rozhodně nepatřil. "Svůj vlastní výkon mi hodnotit nepřísluší, ale hrálo se mi vcelku dobře," zhodnotil Ticháček lakonicky.

Srbové dali soupeři v utkání několik nadějí, každá z nich však okamžitě zhasla. Češi si dokonce ve druhé sadě získali jeden setbol, o výhodu ale okamžitě přišli. Srbové naopak každou svou šanci využili. "Tady myslím rozhodly naše nepřesnosti. Nejenom v útoku, ale i při zpracování relativně lehčího podání Geriče," soudí česká osmnáctka.

Srb Ivan Miljkovič (v bílém) smečuje přes Petera PláteníkaO nepříjemný dojem z úvodního zápasu reprezentace se "postaral" hlavně poslední set. Češi se po dvou neúspěších sesypali. "Asi nás trošku ovlivnila šestiminutová pauza, na kterou nejsme zvyklí," pokusil se najít Ticháček jeden z důvodů pro český zkrat v novém pravidle, které zdvojnásobilo pauzu před třetím setem.

Závěrečná srbská euforie naopak vedla k několika nevídaným zakončením. Řádil zejména Ivan Miljkovič, který překonával český trojblok z jakékoli pozice. Abychom však byli spravedliví - na turnaji se devětadvacetiletý Srb představuje ve výtečné formě. O den dříve se olympijský vítěz ze Sydney postaral o 35 bodů proti silným Bulharům. Čechům jich nasázel 16.

Český smečař Jiří PopelkaSrbské stálice Miljkovič či Nikola Grbič však ani nemuseli hrát na plný plyn. To přiznal i Ticháček. "Oba hráli to, co potřebovali. Zejména ve třetím setu. Pokud by se nám podařilo ukořistit jeden z prvních dvou setů a donutili je k většímu nasazení, byla by nutná i jejich větší angažovanost ve třetí sadě," míní.

Šampionát v Turecku měl být oslavou volejbalu, zatím to však neplatí. Jediným zápasem, který dokázal naplnit halu aspoň z poloviny, byl souboj domácích Turků s Německem. Hranice jednoho tisíce diváků překonal už jen jediný další duel. Souboj Čechů se Srbskem naopak drží smutný rekord: do ochozů zamířilo pouhých 180 osob - zatím nejméně.

Ticháček však soudí, že s podobnými návštěvami bylo třeba počítat dopředu. "Návštěvy tady v Istanbulu se s Izmirem určitě srovnávat nebudou. Jen trochu škoda, že i kvalitní zápasy v základní části vidí jen zanícení diváci," mrzí ho.

Jestliže mohou hráči žehrat na nepřízeň tureckých diváků, o pořadatelích tohle neplatí. "Všechno je v pořádku, se svými úkoly se organizátoři perou statečně," shrnul český nahrávač.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž