Liberecký Luboš Novák v akci.

Liberecký Luboš Novák v akci. | foto: Ota Bartovský

Volejbalisté Liberce v semifinále Challenge Cupu prohráli se Záhřebem

  • 0
Volejbalisté Dukly Liberec si o evropskou trofej nezahrají. V semifinále Challenge Cupu, neboli Vyzývacího poháru, podlehli při Final Four v Perugii chorvatskému šampionovi Mladosti Záhřeb 0:3. V neděli je tak čeká souboj o třetí místo s SCC Berlín, finále obstarají jejich sobotní přemožitelé a domácí RPA.

Svěřenci trenéra Michala Nekoly se od začátku potýkali s nepříjemným záhřebským servisem. Mladí Chorvati také výrazně lépe blokovali a úvodní set pro sebe bez větších potíží rozhodli poměrem 25:18.

Soupeř v útoku dál úspěšně střídal razantní smeče s technickými údery a kouč Nekola při oddechových časech marně vyzýval hráče k větší bojovnosti v obraně. Na dynamickou hru protivníka Liberec nenašel protizbraň a druhou sadu dokázal lehce zdramatizovat až v závěru, kdy odvrátil tři setboly.

Nadějný začátek třetího dějství se pak ukázal být jen chvilkovým vzepětím. Záhřeb tříbodovou ztrátu rychle smazal a pokračoval v nemilosrdném rozvracení liberecké přihrávky. Dukla se přesto držela až do stavu 18:18, v závěru ale několikrát po sobě selhala v útoku.

V prvním semifinále se představili tři čeští reprezentanti a z postupu se radoval domácí univerzál Jan Štokr, jenž se postaral o 16 bodů Perugie a byl v tomto ohledu nejlepším hráčem zápasu. V poraženém berlínském týmu nastoupili nahrávač Jaroslav Škach i Martin Kryštof na liberu.

Volejbalisté Liberce jsou ve Final Four evropské pohárové soutěže po pěti letech, mezitím se to žádnému jinému českému celku nepodařilo. V roce 2005 Dukla skončila v tehdejším Klubovém poháru na třetím místě.

Semifinále Challenge Cupu

Mladost Záhřeb - Dukla Liberec 3:0 (18, 21, 20)
Čas:
79 min. Diváci: 380.
Sestava Liberce: Kotrch, Novák, Jeslínek, Čermák, Vencovský, Pešl, libero Ticháček - Nesvačil, Vodvárka, Fučík. Trenér: Nekola.

Druhé semifinále: RPA Perugia - SCC Berlín 3:0 (14, 21, 24)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž