Liberečtí volejbalisté oslavují úspěšné zakončení.

Liberečtí volejbalisté oslavují úspěšné zakončení. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Volejbalisty Liberce čeká boj na třech frontách. Cílem je český titul

  • 0
Nový model přípravy a obměna kádru mají přinést volejbalistům Liberce kýžený mistrovský titul. Armádní klub Dukla čeká na český zlatý pohár už dlouho - od roku 2003. "Jasná priorita je extraliga, postup do finále a zisk titulu. Ale to neznamená, že bychom obě pohárové soutěže nějak vypouštěli," přiblížil Michal Nekola, trenér Dukly.

Liberečtí budou opět bojovat na třech frontách. Vloni skončili v extralize na bronzovém stupínku, dobyli triumf v Českém poháru a v evropském Challenge Cupu prošli po výtečném tažení až do semifinále.

Letos budou hrát v Evropě vyšší Pohár CEV, do kterého vkročí už příští čtvrtek zápasem na palubovce estonského Selveru Tallin, odveta je na programu na severu Čech ve středu 30. října. Pokud by hráči Dukly vypadli, přesunuli by se minimálně na jedno kolo do Challenge Cupu.

"Letos jsme přípravu pojali jinak než před rokem, kdy jsme odehráli před sezonou strašně moc zápasů a v play-off už jsme byli jakoby utavení, protože jsme došli hodně daleko ve všech třech soutěžích, ve kterých jsme nastoupili," uvedl Nekola.

Kádr volejbalistů Dukly

Nahrávači: Řezníček, Janouch.
Smečaři: Burrow, Správka, Hýský.
Blokaři: Staněk, Zajíček, Leikep, Beer.
Univerzálové: Hadrava, Vencovský.
Libero: Kopáček.
Přišli: Janouch (Zlín), Vencovský (Benátky), Leikep (Příbram).
Odešli: Kaminski (Polsko), Démar (ČZU Praha), Vodvárka (Ústí n. L.), Steffan (Benátky).

"Proto jsme v létě omezili antukové turnaje. Těší mě, že nikoho nevyřadilo nějaké dlouhé zranění. V téhle fázi jsme ještě trochu ve fyzické přípravě a volejbal dolaďujeme postupně, i když jsme na startu sezony. Jak říkám, udělali jsme změny, abychom už konečně v extralize uspěli."

Loňský kádr opustili kanadský blokař Kaminski, univerzál Vodvárka, nahrávač Démar a libero Steffan. Jako náhrada přišli na blok Leikep, univerzál a liberecký odchovanec Vencovský, na nahrávku Janouch a po roční pauze zaviněné zraněním naskočil blokař Beer.

"Očekávám, že Janouch, který už má i reprezentační zkušenosti, toho odehraje vedle Řezníčka víc než Démar, takže by měla být na nahrávce větší stabilita. Na bloku budeme mít čtyři lidi, protože Beer se už od půlky srpna zapojil na sto procent do přípravy a maká na sobě tak, aby byl zase plnohodnotným hráčem. O jejich nasazování do zápasů bude rozhodovat momentální forma," naznačil Nekola. "A Vencovský bude případně spolehlivou náhradou za jedničku na univerzálu Hadravu. Podle mě jsme kádr posílili."

Liberečtí se ve většině přípravy museli obejít bez Hadravy, který se věnoval baechvolejbalu a reprezentantů v šestkovém volejbalu Hýského a Kopáčka. "Myslím ale, že se do souhry týmu bez problémů zapojili," tvrdil Michal Nekola.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž