Radost českého volejbalisty Adama Bartoše

Radost českého volejbalisty Adama Bartoše | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Volejbalisté chtějí v semifinále Evropské ligy zaskočit Belgičany

  • 0
Koncentrovaný výkon chtějí předvést čeští volejbalisté v sobotním semifinále Evropské ligy. Ve Final Four v Marmarisu jím chtějí zaskočit favorizované Belgičany, kteří v základní části vyhráli všech dvanáct zápasů. Druhou semifinálovou dvojici tvoří domácí Turci a Chorvatsko.

"Když podáme koncentrovaný výkon, tak si myslím, že je můžeme porazit. Myslíme si, že kvalitu na to máme," řekl smečař Tomáš Hýský. "Jestli chceme Evropskou ligu vyhrát, a my se o to chceme pokusit, tak musíme porazit kohokoli," řekl v pondělí po losu semifinálových dvojic asistent trenéra Zdeněk Šmejkal.

Belgičané v základní skupině A ztratili v 12 zápasech jen dva body po vítězstvích 3:2. O neporazitelnost je nepřipravili Slováci, Rakušané ani Dánové. "Koukali jsme na video a na statistiky a myslíme, že jsme měli skupinu těžší. Když se nenecháme rozhodit a budeme se koncentrovat na servis a příjem, můžeme to zvládnout," věřil Hýský.

"Ve skupině jsme neprohráli a chceme vítěznou šňůru protáhnout o dva zápasy ve Final Four," řekl belgický trenér Dominique Baeyens na webu evropské konfederace CEV. "Duel s českými volejbalisty nebude jednoduchý v žádném směru, ale naším cílem je výhra v Evropské lize. Chceme odtud odjet s medailí na krku," dodal.

Belgie spoléhá na univerzála Brama van den Driese a předvádí hru s minimem chyb. "Ale na úkor toho zase nejdou do útoku až tak razantně. Spíš čekají na chybu soupeře. Když nebudeme hrát úplně bezhlavě, ale budeme do toho řezat jako doteď, tak si myslím, že to můžeme zvládnout a přehrát je," věřil Hýský.

Češi, kteří vyhráli úvodní ročník této letní soutěže v roce 2004 v Opavě, dorazili do Turecka ve čtvrtek po celodenním cestování z Kladna a řešili problém s ubytováním. "Musíme se stěhovat, protože nás na první noc dali do jiného hotelu. Říkali, že to je nedopatření, ale moc se nám to nezdá," řekl manažer týmu Zdeněk Sklenář. V pátek dopoledne se proto mužstvo přesunulo o 200 metrů dál do oficiálního hotelu.

Vítězové Evropské ligy budou mít šanci bojovat v kvalifikaci o účast v prestižní Světové lize. V ní Češi startovali jedinkrát, a to přesně před deseti lety.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž