Radost českobudějovických volejbalistů - ilustrační foto

Radost českobudějovických volejbalistů - ilustrační foto | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Volejbalisté Českých Budějovic se burcují. Odvrátí konec?

  • 0
Mají nůž na krku. Musí vyhrát, aby ještě dokázali odvrátit vyřazení v semifinále. Českobudějovičtí volejbalisté v sérii na čtyři vítězná utkání prohrávají s Brnem už 1:3 a v pátek je čeká nejtěžší zápas v sezoně. Jihostroj rozehraje páté semifinále v domácí sportovní hale od 18 hodin.

Ve středu večer se tým sešel na tréninku, aby doladil taktiku. „Nálada není špatná, ale všechno nám sráží dolů psychika. Bojujeme, chvíli se nám daří, ale pak vždycky uděláme chyby,“ připouští smečař Jihostroje Petr Michálek.

Nejen on může litovat prvních dvou setů v obou zápasech v Brně, které měli Jihočeši výborně rozehrané, ale pokaždé úvodní sadu ovládlo Brno. „Vždycky jsme v koncovce udělali pár chyb a set ztratili. A asi nás to pokaždé stálo zápas,“ připustil Michálek.

Podle některých volejbalových odborníků od absence libera Martina Kryštofa a blokaře Vladimíra Sobotky působí Jihostroj předčasně odevzdaně. Michálek ovšem oponuje: „To si nemyslím, i když je možná fakt, že konce zápasu tak vypadají. Snažili jsme se dát všechno do začátků zápasů, vycházelo to a v Brně jsme také vyhráli jeden set, ale na konci prostě chybujeme,“ mrzí smečaře. „V pátek máme poslední možnost, jak se zase podívat do Brna. Musíme hrát bez zábran a snad soupeře překvapíme,“ doufá Michálek.

Jihostroji chybí dva hráči základní sestavy a na výkonech je to hodně vidět. A vnímají to i soupeři.

„Oslabení samozřejmě jsou, Martin Kryštof je nejlepší libero v republice. Ale takhle to ve sportu chodí, zranit se můžeme každý. S tím se musí počítat a musíte hrát s tím, co máte. České Budějovice mají další čtyři reprezentační hráče a výborného brazilského univerzála, takže si nemyslím, že by to měly vzdávat,“ říká nahrávač Brna Zdeněk Haník.

Jeho budějovický kolega a kapitán Jihostroje Filip Habr dobře ví, že mužstvo není v lehké situaci, ale i tak se na současnou situaci rozhodně nemůže vymlouvat.

„Je fakt, že například Vláďa Sobotka jako top servisman a útočník středem patří neodmyslitelně k našemu stylu hry. To je prostě pryč, extrémní smůla, ale konec výmluv. Souhlasím v tom, že zranění se ve sportu stávají a sami musíme zpytovat, že nemáme širší kádr. Až příliš spoléháme na sedm nebo osm lidí. Kdyby se stejná situace stala Liberci, Varům nebo Brnu, zdaleka je to nepoznamená tak jako nás. Holt teď tomu každý z nás musí dát ještě víc,“ myslí si Habr.

Kapitán nyní musí vyburcovat tým na pátý duel. „Po čtvrtém zápase nám nebylo do zpěvu, věděli jsme, kolik dobře rozehraných setů jsme nedotáhli do konce. Také není příjemné sledovat Brno, jaké má z vývoje semifinále Vánoce. Přesně to nám ale musí dodat motivaci jako nikdy. Série ještě neskončila a v pátek budeme hrát jako o život. Nikdo z nás nic nevzdá a věřím, že to nevzdají ani fanoušci,“ doufá Habr.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž