RADOST. Čeští volejbalisté do 18 let slaví.

RADOST. Čeští volejbalisté do 18 let slaví. | foto: cvf.cz

Volejbaloví kadeti prožívají euforii. Můžou obhájit zlato

  • 0
Zázrak. Tak označil trenér českých volejbalových kadetů Jiří Zach vítězství svého týmu na loňském mistrovství Evropy. Letos můžou jejich následovníci ve Zlíně titul obhájit, když na poslední chvíli proklouzli do semifinále, v němž se dnes od 17.30 hodin utkají s Itálií.

„Tohle je totální úspěch,“ pronesl Zach bezprostředně poté, co si Češi v závěrečném duelu skupiny zajistili vstupenku do víkendových bojů o medaile.

Před šampionátem by přitom bral umístění v nejlepší osmičce: „Získali bychom tím body do hodnocení ministerstva školství a mládeže,“ podotkl pragmaticky.

Linie mezi úspěchem a neúspěchem byla před zápasem proti Německu tenká. Výhra znamenala semifinále, porážka předčasný konec v turnaji. Nic mezitím. „Byly to strašné nervy pro mě i pro hráče,“ oddechl si Zach.

Kritický okamžik jeho svěřenci zvládli. Už jistého vítěze skupiny zdolali 3:1, ve čtvrté sadě proměnili za stavu 24:22 hned první mečbol.

„Výhodou pro nás bylo, že Němci neměli motivaci,“ přiznal Zach.

Bez pomoci Bulharska, které předtím zdolalo Turecko, by jim však ani výhra nestačila.

„Před posledním dnem to bylo hodně zamotané. Otevřela se nám ideální možnost, mohli jsme získat všechno, nebo nemít nic, což by bylo vzhledem k našim výkonům nespravedlivé. I když nám uteklo pár koncovek, neodehráli jsme špatný zápas,“ cenil si Zach.

Proti Itálii, která v Púchově ztratila v pěti zápasech jediný set, jsou Češi outsiderem. Pokud vyhrají, čeká je v neděli od 18 hodin finále, duel o bronz začíná o půl čtvrté.

„Nesledovali jsme je, ale budeme mít záznamy jejich utkání. A kluci s nimi hráli loni na mistrovství v Turecku,“ připomněl Zach loňské Euro do 17 let, kde Češi později zlaté Itálii podlehli ve skupině 1:3.

Bez ohledu na konečné umístění mají volejbalisté tohoto ročníku jisté, že si příští rok zahrají mistrovství světa a olympiádu mládeže.

A kde se vůbec vzala současná úspěšná generace českých mládežnických volejbalistů?

„Více trénujeme,“ nabízí Zach zdánlivě jednoduchý recept. „V dorostencích a juniorech kluboví trenéři trochu ustoupili a dali větší prostor reprezentaci v průběhu sezony. Každý rok tak spolu strávíme 100 dnů.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž