Jan Václavík (vpravo) se raduje s ostravskými spoluhráči.

Jan Václavík (vpravo) se raduje s ostravskými spoluhráči. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Volejbalové Ostravě hrozí odchod zkušeného libera Václavíka

  • 2
Trápení. Taková je extraligová sezona volejbalistů Ostravy. Po sedmi kolech mají dvě výhry. A hrozí jim odchod libera Václavíka.

Ostravským se podařilo získat elitního nahrávače Petra Zapletala, jenže slabinou je zatím útok. A zejména zpočátku sezony jí byla také přihrávka a mezihra.

Libero Jan Václavík musel na operaci menisku, což byla velká rána. Místo něj naskakoval Daniel Rohel, jenž toho v extralize moc neodehrál, což bylo znát. K tomu univerzálovi Matěji Šmídlovi praskla šlacha na ruce, chybět bude nejméně čtyři týdny.

Ostatně smečaři podávají hodně nevyrovnané výkony. „Trápíme se, pokaždé zahrajeme dobře většinou jen jeden,“ potvrdil Zapletal. Oceňuje však příchod Petra Dohnala, zkušeného libera, který stihl dva duely. „Hned se chytil a doufám, že to bude lepší a lepší,“ uvedl nahrávač.

„Vnesl do naší hry výrazně větší přesnost a klid,“ řekl ostravský trenér Zdeněk Šmejkal. „Samozřejmě Honza má asi vyšší kvality, ale Krtek (Dohnalova přezdívka - pozn. red.) zacelil to, na čem jsme hořeli.“

S přihrávkou a mezihrou měli Ostravští velké problémy. „A protože je Dan mladý, tak to volalo po nějakém doplnění, jinak bychom ho do budoucna úplně zničili.“

Podle Šmejkala nebyl problém Dohnala zapojit do hry, protože po tom, co skončil v Havířově, se udržoval v nižší soutěži.

Jenže Ostravské trápí také stále nevyřešené spory ve vedení klubu. Ať hráči říkají, že je to neovlivňuje, nevraživost mezi členy bývalé i nové správní rady se na pohodě mužstva projevuje. V zákulisí se hovořilo i o možném odchodu trenéra Šmejkala. Zatím však lavičku opustil Jan Václavík, hrající asistent trenéra. „Honza je hráč a je po zranění,“ uvedl Zdeněk Šmejkal. Víc ztrátu asistenta rozebírat nechtěl.

„Vzhledem k neuspokojivým výsledkům jsme rozhodli, že Honza jako asistent skončí, a požádali jsme ho, aby se soustředil na hru, kde ho potřebujeme daleko více. Teď řešíme, jak to bude dál,“ řekl předseda nové správní rady Ivan Cap.

A co Jan Václavík? „Koleno je v pořádku,“ uvedl. O svém dalším působení v klubu hovořit nechtěl. Je však možné, že Ostravští o velkou oporu přijdou. Jasno má být tento týden.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž