Volejbalisté Českých Budějovic se radují z mistrovského titulu.

Volejbalisté Českých Budějovic se radují z mistrovského titulu. | foto: MAFRA

Novým trenérem volejbalových šampionů z Českých Budějovic je Šmejkal

  • 0
Novým trenérem volejbalových šampionů z Českých Budějovic je Zdeněk Šmejkal. Dvaašedesátiletý Šmejkal přichází místo Poláka Andrzeje Kowala z rakouského týmu Union Waldviertel. Má za sebou úspěšná angažmá v extralize, v roce 2013 získal jako hlavní trenér titul s Ostravou. V letech 2013 až 2015 vedl i českou reprezentaci.

Jihostroj byl se Šmejkalem domluvený už před minulou sezonou, ale tehdy z vážných rodinných důvodů z angažmá sešlo. Situace se změnila a Šmejkal nyní zaujme místo po Kowalovi, jenž se vrací do polské PlusLigy.

„Máme radost, protože jsme o Zdeňka měli zájem dlouhodobě. V našich očích je to nejlepší český trenér, kterého mělo hledáčku více extraligových klubů. Je to zkušený kouč, který volejbalu výborně rozumí a má přirozenou autoritu. Skvěle pracuje s mladými hráči, což už v minulosti opakovaně dokázal. Má za sebou mnoho úspěšných sezon jak doma, tak v sousedním Rakousku. Navíc je to i člověk pevných morálních zásad,“ uvedl generální manažer klubu Robert Mifka.

Ve Waldviertelu působil Šmejkal posledních sedm sezon. Během nich získal rakouský titul, pohár i superpohár. Pod jeho vedením tam hráli i smečař Martin Licek a blokař Sam Taylor-Parks, kteří měli nebo mají stopu v Jihostroji.

Nového kouče představil i bronzový tým extraligy Kladno. Z pozice asistenta povýšil Slovák Tomáš Samsely. „V okamžiku, kdy bylo jasné, že Arnaud Josserand nebude pokračovat, byl pro mě Tomáš jasná volba. V klubu působí již několik let, měl jsem ho jako asistenta. Role, kterou měl v realizačním týmu Arnauda, se zhostil výborně. Je to velký odborník, který má spoustu zkušeností z velmi dobrých klubů, ale i ze slovenské reprezentace,“ uvedl na webu prezident klubu Milan Fortuník.

Další trenérská změna se chystá u čtvrtého týmu nejvyšší soutěže Příbrami, kterou už nepovede Lubomír Vašina. Klub na facebooku oznámil, že končí ze zdravotních důvodů.

Příbram se do extraligového semifinále probojovala po deseti letech, ale sérii o bronz s Kladnem prohrála. „Nebyla to vůbec snadná sezona pro trenéra Luboše Vašinu. Celý rok bojoval se svým zdravím, přesto dokázal dovést Kocoury až do semifinále play off. Nyní si od zápasových stresů trochu odpočine a bude se soustředit na zlepšení svého zdravotního stavu,“ napsali Kocouři.

V Odoleně Vodě končí Matyáš Demar hráčskou kariéru a přejde do trenérské role. Poslední dvě sezony bývalému reprezentačnímu nahrávači pokazily problémy s kolenem. Na lavičce nahradí Marcina Kryše, který se vrátil do rodného Polska. Tuto sezonu Aero dokončilo na sedmém místě.

Nového trenéra budou mít i stříbrní Lvi Praha. Ti jeho jméno zatím neoznámili.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon