České Budějovice budou obhajovat vítězství v Českém poháru.

České Budějovice budou obhajovat vítězství v Českém poháru. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Ve finále Českého poháru se utkají volejbalisté Ostravy a Budějovic

  • 0
Reprízou loňského finále domácího poháru i extraligy vyvrcholí finálový turnaj Českého poháru volejbalistů v Mladé Boleslavi. Ostrava v neděli vyzve obhájce z Českých Budějovic.

Ostravští volejbalisté otočili dramatický zápas s Libercem, ve kterém prohráli první dva sety. Českým Budějovicím stačily čtyři sety k vítězství nad Příbramí. Finálové utkání se hraje v Mladé Boleslavi v neděli od 15 hodin.

Liberec v úvodu semifinálového souboje s Ostravou těžil z toho, že v mladoboleslavské hale během týdne trénoval. V prvním setu měl stále mírně navrch, přesto se rozhodovalo až v koncovce, kterou bojovně naladěná Dukla zvládla lépe. Také vyrovnaný druhý set skončil úspěchem Liberce.

S otáčením nepříznivého stavu Ostrava začala hned od prvních míčů třetího setu a liberecký trenér Michal Nekola spotřeboval oba oddechové časy už za stavu 6:12. Ostrava už vedení nepustila.

"V prvních dvou setech jsme udělali pár nevynucených chyb, které nás stály jejich ztrátu, ale od třetího setu se naše hra zlepšila. Útočili jsme často a úspěšně středem sítě a soupeř nestíhal bránit," cituje webová stránka volejbalového svazu ostravského blokaře Přemysla Kubalu.

Čtvrtý set Ostrava snadno zvládla a víc sil měla i do rozhodujícího tie-breaku, který vyhrála rozdílem třídy 15:6. "V prvních dvou setech jsme hráli výborný volejbal, pak už jsme se v útoku neprosadili. Naši útočníci nedokázali využít ani situace proti jednobloku," zlobil se trenér libereckých volejbalistů Michal Nekola.

Jihočeši zvládli roli favoritů, přestože jim na poháru chybějí oba univerzálové. Jakub Novotný má poraněné vazy v kotníku a Radek Motys je na marodce s poraněným okem. I se smečařem Petrem Michálkem na postu diagonálního hráče českobudějovický tým Příbram zdolal.

Dramatický první set však České Budějovice získaly až po proměnění pátého setbolu poměrem 31:29. Podobné drama pak přinesl i třetí set, který stejným poměrem vyhrála Příbram a snížila v tu chvíli na 1:2.

Víc však už svěřenci exbudějovického trenéra Broma nedokázali, čtvrtý set jim začal utíkat už od prvních míčů a nakonec ho prohráli 15:25. "Myslím si, že rozhodlo nasazení a vítězství v koncovkách dvou setů. V jedné z nich jsme měli více štěstí, protože soupeř celý set vedl,“ řekl kapitán vítězného týmu Michal Sukuba.

Semifinále Českého poháru volejbalistů v Mladé Boleslavi: Ostrava - Liberec 3:2 (-23, -24, 18, 18, 6), České Budějovice - Příbram 3:1 (29, 21, -29, 15).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž