Havířovský blokař Pavel Srkal útočí přes libereckého Adama Kaminského.

Havířovský blokař Pavel Srkal útočí přes libereckého Adama Kaminského. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Havířovští volejbalisté bojují o přežití

  • 0
Zatímco volejbalisté Ostravy slaví mistrovský titul, v sousedním Havířově řeší, zda tamější extraligové mužstvo přežije. "Bez pomoci města si těžko budeme moci dovolit další sezonu v nejvyšší soutěži," řekl šéf havířovských volejbalistů František Horváth.

Havířovští, kteří letos skončili devátí, žádají po městu dotaci jeden milion korun na činnost do konce tohoto roku.

V Havířově letos hokejisté postoupili do druhé nejvyšší domácí soutěže, leč další sporty skomírají a vzhledem k ekonomickým problémům bojují o přežití. Florbalisté spadli z extraligy, na pokraji sestupu z nejvyšší domácí soutěže jsou ragbisté.

"Je to smutné, když si vezmeme, že Ostrava letos ukázala, že úspěch ve volejbale nemusí být nijak drahý," podotkl František Horváth.

Ostravští vyhráli titul s poloprofesionálním týmem a rozpočtem, který nepřesáhl šest milionů korun. K tomu je nejvyšší soutěž pro každé město reklamou.

Pokud Havířov volejbalistům nepomůže, může klub skončit v Opavě, kde volejbaloví činovníci o návratu extraligy uvažují. "To jsou zatím jen řeči, nejde o nic oficiálního," upozornil Horváth. O zájmu Opavanů se v zákulisí mluvilo už loni.

Volejbalisté by podle Františka Horvátha měli poslat přihlášku do extraligy nejpozději 17. května. Jenže o jejich žádosti o dotaci bude rozhodovat zastupitelstvo až v červnu.

"A nemohu říct, jak to dopadne, protože hlavní dotace jsme už rozdělili a i o rezervu, kterou máme, je žadatelů hodně," tvrdí náměstek primátora Havířova Daniel Pawlas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž