Univerzál, to je hlavní mlátička

  • 9
Ostrava - V případě potřeby zaskakoval za nahrávače, smečoval, blokoval a výborně bránil v poli. Tradiční obraz univerzála ve volejbalové sestavě je už dnes minulostí. "Univerzál, to už je šest sedm let hlavní mlátička mužstva. Jak je zle, musí zaútočit ze všeho, je to nejexponovanější post," tvrdí reprezentační trenér Zdeněk Haník. "Dnešní univerzál musí být agresivní smečař, který umí útočit z výšky." Právě post univerzála, muže, který stojí do kříže s nahrávačem, považuje trenér Haník za slabinu Italů.

"Myslím si, že stále hledají náhradu za Gianiho," podotýká. Andrea Giani byl nejlepším hráčem mistrovství Evropy před dvěma roky, kdy Italové získali titul. "Jejich dvojice smečařů Papi a Bernardi je světová, blokaři také, ale univerzál je slabší článek," tvrdí trenér o Sartorettim a Giombim, kteří se na tomto postavení střídají.

"Nemají takového hráče, jakým je Rus Jakovlev, Schuil z Nizozemska či Miljkovič z Jugoslávie." Bývalý reprezentant Milan Hadrava upozorňuje, že univerzál je dnes prvním smečařem v mužstvu. "Je od toho, aby uhrál těžké body. Jestli něco pochytá v poli nebo zablokuje útok soupeře, to už je něco navíc.

Jakub Novotný, univerzál národního týmu, s tím souhlasí. "Je to pravda. Musí to být člověk, který do míče mlátí. Všichni mi říkají, abych nic nevymýšlel a smečoval. Tak se to snažím plnit."

Jakub Novotný, mladík bez nervů, který je ve statistikách šampionátu nejlépe hodnoceným českým volejbalistou, je levák, a místo univerzála na pravé straně sítě mu tak vyhovuje nejlépe. "Útočit z hlavního kůlu je pro leváka hodně těžké, tam se moc neprosazuji," připustil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž