Třešňák: Můj odchod měli připravený

Paříž - Francii opustí už za pár dní, rád by do konce týdne. Dost nečekaně. Volejbalový trenér Pavel Třešňák dostal ve špičkovém evropském klubu Volley Paříž výpověď. Pod jeho vedením tým úspěšně bojoval v Lize mistrů, tamní nejvyšší soutěži i poháru. "Nechali mě klub vytáhnout z krize a po čtyřech výhrách v řadě odvolali," diví se Třešňák.

Klub rychle převzal bývalý francouzský reprezentant En Gapet.

"Nechtěl bych po sobě přebírat mančaft, klukům změnu nikdo nevysvětlil. Dařilo se nám ve všech soutěžích, těžko poznají, že udělali dobře. Jedině opak," říká.

Sám důvody ukončení angažmá nezná. "V pondělí jsme měli další schůzku, vedení chyběly argumenty. Asi počítali, že prohrajeme v play-off Ligy mistrů s Iraklisem Soluň. Změnu předem připravili a já jim plány překazil. Jinak si důvody nedokážu vysvětlil," zamýšlí se Třešňák.

Za jeho odchodem může být jedině až čtvrté místo v lize. Nebo příliš "kamarádský" vztah k hráčům. "Jo, říkali, že jim nevyhovuje můj konzervativní postoj. Podle mě ale nejsou hráči roboti, kteří makají ve fabrice. Nikdy v kariéře jsem neměl problémy s týmem. Musí fungovat jako kolektiv. Názor jiných však neovlivním," ví trenérský světoběžník, jenž vedle české reprezentace působil ve Švýcarsku, Německu, Belgii, Řecku i Kuvajtu.

Zápas svého bývalého mužstva v Beauvais, vydřenou výhru 3:2, sledoval jen z povzdálí. "Asi pět kluků mi pak volalo, překvapení jsou i fanoušci. Situace na odvolání trenéra nebyla aktuální. Teď mám existenční starosti. Do konce týdne chci z Paříže odjet. Připravuji stěhování, musím zařídit synovi přechod do české školy. A ve středu mám na klubu další jednání," vyjmenovává svoje poslední povinnosti.

Třešňák připomíná, že klub ustál krizi, když se pět reprezentantů připravovalo na Světový pohár a na začátku roku na olympijskou kvalifikaci v Lipsku. "Iraklis považuji za skvělý tým a my jsme ho po vynikajícím výkonu porazili 3:1. Neznám trenéra, kterému se poštěstí odvolání z klubu podobným způsobem."

Volley Paříž bude dál využívat české reprezentační duo Jiří Novák - Ivo Dubš. "Těžko odhadovat, zda se jejich pozice v klubu změní. Ivo má smlouvu do konce sezony a co já vím, uvažuje po jejím skončení o uzavření kariéry. Jirka má smlouvu ještě na další dva roky, bude to tam muset asi vydržet."

Odvolaný trenér kritizoval špatnou manažerskou práci klubového vedení. "Celkové zabezpečení jednoznačně neodpovídá sportovní výkonnosti špičkového mužstva. Vedení klubu se skládalo jen z prezidenta Rougeyrona a jeho ženy. V průběhu října přišel manažer, který byl ovšem více hlídač a policista, než konstruktivní pomocník. Nedostatků byla řada. Třeba až do desátého kola měli hráči jen jedno tričko. Vybavení dostali až pak. Nebo někam přijeli a neměli kde bydlet. Podobných věcí bylo víc..."

Ve středu by se za spojením Volley Paříž - Třešňák měla udělat poslední tečka. Vedení klubu má s bývalým trenérem jednání. "Žádné moje náhradní využití u mužstva nepřipadá v úvahu. Ve smlouvě mám jasně dané spojení jen s prvním mančaftem. Jde o to, jak se vyrovnáme. Když jsou takoví frajeři, že mě odvolali, tak teď musejí nést i následky. Jsem ochotný jít i k soudu. Nezaslouží si, abych jim dělal ústupky. Oni nemají svědomí čisté," říká bývalý kormidelník Perštejna, Odolena Vody a Liberce.

Zahálet nebude, smluvně je vázán i u slovenské reprezentace. "Mám vysoké ambice, chci národní tým dostat na finálový turnaj mistrovství Evropy. A do něj už zbývají jen dva měsíce. K práci v klubu bych se asi vrátil až po olympijských hrách," nedělá si Třešňák těžkou hlavu o budoucnost. V Paříži má kvalitní smlouvu na dva roky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž