Čeští volejbalisté Vladimír Sobotka a Zdeněk Haník se snaží zblokovat Martina Van Garderena z Nizozemska. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Musím hráče přiskřípnout, říká trenér volejbalistů. A věří v postup

  • 1
Tři výhry, tři porážky a třetí místo patří volejbalistům v polovině bojů ve Světové lize. Trenér Zdeněk Šmejkal věří, že jeho výběr nakonec vybojuje vítězství ve skupině E a postoupí do další fáze prestižní soutěže.

"Je to reálné," řekl Šmejkal na otázku, jak vidí šance svého týmu na první místo ve skupině. Nastínil i možný scénář. "Teď se pokusíme vyhrát dvakrát v Koreji, pak hrajeme v Opavě s Portugalci a nevidím důvod, proč nevyhrát. No a na závěr pojedeme do Nizozemska si to s nimi rozdat," usmál se Šmejkal.

Volejbalisté hrají Světovou ligu po dlouhých jedenácti letech. Nejdříve v Portugalsku prohráli a vyhráli, pak doma porazili dvakrát 3:2 Korejce a nyní dvakrát podlehli Nizozemsku, přičemž v prvním duelu nedotáhli k výhře vedení 2:0.

"Výsledky jsou lepší než jsme čekali, ale jak jsme naložili s posledním víkendem s Nizozemskem, tak jsme si pošramotili pověst i výsledek," řekl Šmejkal.

Měl dojem, že jeho tým ztratil proti Nizozemcům jiskru a předchozí nadšení. "Objevilo se mentální povolení, že to půjde samo, protože to předtím šlo. Je na nás trenérech hráče srovnat, přiskřípnout, aby se hoši vrátili do kolejí, kam patří, protože se mají ještě hodně co učit," řekl Šmejkal.

"Vymizel hlad po uhrání každého balonu. Musíme se vrátit na zem a zvedat se z popela, protože dneska jsme se do toho dostali. Musíme se poučit a rvát se o každý míč," doplnil kouč po sobotní porážce 1:3.

Ke kladům týmu patří obrana na síti. Na úspěšných blocích nad sítí se podílel nejen zkušený Jakub Veselý. "Obrana nad sítí nám docela funguje i obrana v poli a servis," vyjmenoval Šmejkal siné stránky reprezentace. Proti Nizozemsku jeho tým oslabila absence Kamila Baránka a Karla Linze, ale oba by měli v Koreji hrát.

Příjemným překvapením je smečař Petr Michálek. "Musím říci, že se s celým průběhem popasoval velmi dobře," ocenil trenér. Tradiční oporou je libero Martin Kryštof, ale i Veselý a Linz. "I Michal Kriško předváděl nadstandardní volejbal. Ale všichni půjdou nahoru, když budou tvrdě pracovat," řekl Šmejkal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž