ZDENĚK HANÍK. Bývalý nahrávač a kapitán reprezentace, později trenér národního mužstva, je od loňského května předsedou Českého volejbalového svazu.

ZDENĚK HANÍK. Bývalý nahrávač a kapitán reprezentace, později trenér národního mužstva, je od loňského května předsedou Českého volejbalového svazu. | foto: ČTK

Soud zpochybnil jen podobu usnesení, ne odvolání předsedy, říká Haník

  • 7
Čekání na plné znění soudního verdiktu a hra o slovíčka. V takovém stavu je teď právní dohra loňské výměny předsedy Českého volejbalového svazu. "Podle toho, co jsme slyšeli v ústním vyjádření soudce, byl zpochybněn text usnesení, nikoliv odvolání předsedy," řekl Zdeněk Haník, který v čele svazu minulý rok vyměnil Antonína Lébla.

Výbor ČVS v květnu 2010 odvolal správní radu, což je užší vedení, v čele předsedou Léblem a zvolil novou generalitu. Tehdejší opozice, která Léblovi vyčítala autoritářský způsob řízení a neprůhledné financování, za nového předsedu zvolila bývalého reprezentačního kouče Zdeňka Haníka.

Obvodní soud pro Prahu 6 však minulý týden konstatoval, že usnesení z oné dramatické schůze bylo v rozporu se stanovami svazu. "Soud tím zpochybnil legitimitu mého odvolání, neplatná byla i volba nové správní rady. Podle tohoto rozhodnutí bych měl svaz opět řídit já," řekl Antonín Lébl před týdnem agentuře ČTK.

Zdeněk Haník však nabízí zcela jiný výklad. "Nechci se ukvapovat, ale z rozsudku je jasné jen to, že usnesení není v souladu se stanovami. Vyjádření soudce nasvědčuje tomu, že bylo nadřazeno pojmosloví nad obsah stanov," tvrdí nynější předseda Haník. Podle všeho se ve stanovách hovoří o tom, že výbor "volí a odvolává" předsedu, zatímco v usnesení se objevila formulace, že výbor "schválil odvolání". Dle přísného výkladu pojmů nemá výbor ČVS co schvalovat, ale má konat.

"Výrok soudu respektujeme a až budeme mít plné znění rozsudku včetně zdůvodnění, rozhodneme se, jak postupovat dále," dodal Haník s tím, že stanovisko nového vedení je jednoznačné: "Hnutí rozhodlo transparentně a demokraticky veřejným hlasování."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž