Skončíme třetí, slíbil Novák čtenářům

  • 1
Praha - On-line rozhovor jako doplněk k obědu si v úterý naservíroval Jiří Novák, opora české volejbalové reprezentace. Mezi sousty kuřecího masa s rýží diktoval odpovědi čtenářům iDNES. Svěřil se v nich z úcty k trenérům Haníkovi a Tilliemu, prozradil, že stále dostává zajímavé nabídky k přestupu (nejen) z italských klubů a čtenářům slíbil bronzovou medaili z mistrovství Evropy.

Odpovědi Jiřího
Nováka čtěte ZDE

"Děkujeme všem, kteří nám přejí úspěch a budou nám držet palce," vzkázal čtenářům a slíbil: "Můžu za celý tým slíbit, že jak v přípravě tak i na mistrovství Evropy děláme pro úspěch vše, co je v našich silách."

Šampionát starého kontinentu začíná už v pátek a volejbalová reprezentace finišuje s přípravou. Poslední dny před středečním odletem do Bělehradu tým tráví ve stejném hotelu v Praze na Strahově jako basketbalisté, kteří zrovna procházejí kvalifikací o své mistrovství Evropy.

Na úterý měl třicetiletý Jiří Novák mediální den otevřených dveří. Z tiskové konference v centru města se jen přesunul do hotelu, kde hodinu diskutoval se čtenáři iDNES.

Přišel deset minut před domluvenou druhou hodinou, jenže s prázdným žaludkem. Z krátké zastávky v hotelové restauraci se vrátil s tácem plným dobrot a hned při jídle odpovídal.

Už ve 13.58 naskočila čtenářům první odpověď a rychle nabíhaly další.

Několikrát se řeč stočila k francouzskému trenérovi české reprezentace, a Novák měl pro Laurenta Tillieho jen slova chvály. "S trenérem jsem spokojen nad míru. Co se týče jeho tréninkových metod, tak i lidské stránky," nadiktoval do jedné z prvních odpovědí.

Později na to navázal vzkazem generalitě volejbalového svazu: "I my hráči bychom chtěli poděkovat federaci za to, že se dohodla s Laurentem na spolupráci."

Novák prozradil, že "úředním jazykem" v reprezentaci je angličtina, kterou ovládají téměř všichni. Když ale potřebuje probrat nějaké detaily s hráčem působícím v Itálii či Francii, přejde se k jazyku, který je hráči blízký.

Podobnou trenérskou osobností jako Tillie byl podle Nováka Zdeněk Haník, jenž vedl národní tým v roce 2001. "To byl trenér, který mi nejvíce sednul jako volejbalový odborník i jako člověk," formuloval v jedné z odpovědí. "Zato Velasco vybočoval," řekl mnohoznačně o dalším z minulých koučů reprezentace.

Občas Jiří Novák odpověděl diplomaticky, nekonkrétně, ale jindy bez obav vyjádřil svůj názor. Například na čtenářův názor, že slabinou českého týmu jsou nahrávači, reagoval: "Pravdou je, že v předních světových týmech jsou nahrávači osobnostmi družstva, ale my našim nahrávačům věříme a víme, že oni pro družstvo odvedou maximum svých možností."

Před mistrovstvím Evropy české reprezentaci věří. "Rezervy jistě máme, ale ambice máme ty nejvyšší," prohlásil. Na zlato favorizuje Itálii, která bude hostit jednu ze základních skupin, a pak i finálové boje. A umístění českého týmu? "Tipuji, že skončíme třetí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž