Tereza Petrová (vlevo) a Hana Klapalová

Tereza Petrová (vlevo) a Hana Klapalová na mistrovství ČR žen v plážovém volejbale, které se konalo na brněnské přehradě. | foto: Otto Ballon Mierny, MF DNES

Šanci na Peking mají dva české páry

Lucemburk - Dva české beachvolejbalové páry svedou podle všeho boj o účast na olympijském turnaji příští rok v Pekingu. Olympijský tým tvoří zbrusu nová dvojice Michal Bíza, Martin Lébl, mezi ženami pak Hana Klapalová a Tereza Petrová, které už patří mezi specialistky na hru na písku.

V Pekingu bude znovu startovat v obou kategoriích 24 dvojic. O body mohou bojovat od letošního ledna až do 20. června 2008. Vedle Světového okruhu a mistrovství světa nově přibyly mezi kvalifikační turnaje i evropské šampionáty letos a za rok. Počítat se bude osm nejlepších výsledků.

Při premiéře beachvolejbalu pod pěti kruhy hájili české barvy v Atlantě 1996 Palinek s Pakostou, o čtyři roky později v Sydney už mělo Česko trojnásobné zastoupení. Palinek hrál s Léblem, dalšími nováčky byly Ryšavá,
Nováková a Hudcová, Tobiášová. Prvně jmenované si v Aténách účast zopakovaly.

Pro Peking domácí Asociace beachvolejbalu  věří dvěma párům, jejichž přípravu a účast na kvalifikačních turnajích bude plně podporovat. "Ostatní dvojice mají cestu také otevřenou, rozhodující budou jejich výsledky," řekl šéf domácího beachvolejbalu Josef Beneš starší.

Klapalová s Petrovou sbírají zkušenosti v celosvětové konkurenci dva roky; v redukovaném pořadí maximálně dvou párů na zemi, což je pravidlo pro OH, jim patří 21. místo. "Kdyby to udržely, jsou v Pekingu," připomněl
čtyřiadvacetičlennou kvótu Beneš. První turnaj Světového okruhu čeká volejbalistky od 2. května v Šanghaji.

Bíza se dal dohromady s dalším špičkovým hráčem halového volejbalu Léblem, který má s pískem rovněž bohaté zkušenosti. Kvůli pekingskému snu blokař italské Perugie vynechá celou sezonu se šestkovou reprezentací.

"Trošku experimentujeme, ale individuálně jsou oba špičkoví volejbalisté," řekl Beneš. "Kdyby ve Světové sérii pokaždé bodovali, což znamená v hlavní soutěži alespoň jednou vyhrát, v Pekingu by byli taky," nastínil plán.

Světový okruh mužům začne stejně jako ženám v Číně a potrvá až do začátku listopadu. Bíza s Léblem ale mohou po světě jezdit jen do půlky září, než se vrátí do svých klubů. Světový šampionát se uskuteční na konci července ve švýcarském Gstaadu, nejlepší Evropané se o medaile utkají v závěru srpna ve Valencii.

Pro olympijskou kvalifikaci je nejlukrativnější MS, jehož vítězové získají 500 bodů. Mistři Evropy letos ve Valencii a za rok v Hamburku si jich připíšou 150. Prvenství na turnaji Světového okruhu znamená příděl mezi 300 a 400 body.

Další nadějné české reprezentační dvojice jako Háječková, Novotná, Robert Kufa, Rotrekl či nově vytvořený pár Ryšavá, Nakládalová musejí na cestě za slávou zatím spoléhat hlavně na přízeň vlastních sponzorů nebo svých klubů.

"Kdyby měli v průběhu sezony šanci se na olympiádu také dostat, budou mít naši plnou podporu," dodal Beneš.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž