Trenér českých volejbalistů Zdeněk Šmejkal

Trenér českých volejbalistů Zdeněk Šmejkal | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Trenér volejbalistů Šmejkal má dilema. Postavit Štokra, či Konečného?

  • 0
Silvestrovských oslav si volejbaloví reprezentanti neužili. Už na Nový rok byli zpátky ve víceúčelové hale v Opavě, kde se připravují na kvalifikaci mistrovství světa. Od pátku se postupně vždy od 18.30 hodin utkají s Nizozemskem, Kyprem a Bulharskem. Přímo postoupí vítěz skupiny, šanci má i druhý tým.

V Opavě zůstalo čtrnáct hráčů, byť do kvalifikačních zápasů jich může kouč nominovat dvanáct. Z původní šestnáctky vypadli nahrávač Filip Habr a libero David Juračka. "Oba kvůli nemoci," uvedl reprezentační trenér Zdeněk Šmejkal.

Minulý týden jste odehráli dva přípravné zápasy se Slováky. V jednom hrál na univerzálu Jan Štokr, ve druhém David Konečný. Znamená to, že varianta s oběma najednou na hřišti padla?
Chtěl jsem, aby se s tím ztotožnili oba, ale Honza nechce přihrávajícího smečaře hrát. Chápu ho, protože v Rusku (hraje za Krasnodar - pozn. red.) je pod obrovským tlakem, všichni ho tlačí, aby trénoval a  hrál na pozici, na které nastupuje v klubu. Respektuji to.

Máte to tak s postavením nejsilnější sestavy složitější?
To určitě. Ale v průběhu zápasu, když to bude potřeba, tak můžeme zareagovat tím, že se dostanou na hřiště oba. Ale systémově to hrát nebude.

Co vám ukázaly dvě prohry 0:3 se Slováky?
Každý zápas byl rozdílný, i když podle skóre to tak nevypadá. Ten první se nám nedařilo, měli jsme problémy se souhrou, druhý už byl o poznání lepší. Je vidět, že jsme měli herní i zápasový deficit, zatímco Slováci jsou šestým rokem ve stejném složení, vědí o sobě. My se ještě potřebujeme sehrávat při různých postaveních a kombinacích.

V dodatečných čtvrtých setech jste ale Slováky porazili 25:17 a 25:22. 
Nebylo to tím, že by se soupeř na to vykašlal. V tom prvním utkání oba celky sestavy hodně prostřídaly. Ten první dodatkový set jsme vyhráli poměrně výrazně, i když Slováci měli na hřišti hráče předních evropských celků. Jejich kvalita se nezmění, ať hraje Sopko, Diviš, Ogurčák nebo Chrtianský.

A druhý dodatkový set?
V něm jsme zkusili variantu s Honzou a Davidem společně na hřišti. Slováci postavili až na jednoho smečaře to nejsilnější a porazili jsme je. Naše družstvo sílu má, jenom holt máme málo času, abychom se sehráli. aby kluci o sobě více věděli.

Takže největším problémem je souhra?
Ano,  ti kluci spolu nastupují poprvé, ještě bychom potřebovali odehrát tři čtyři přípravné zápasy a čtrnáct dnů potrénovat. Pak by to bylo  lepší.

Na to už nemáte čas. Máte tedy jasno o základní sestavě?
Ještě úplně ne.

Který post řešíte?
Toho univerzála. Jestli nastoupí David, nebo Honza. Jsou hodně vyrovnaní, člověk musí zvážit jejich lepší blokařské a polařské schopnosti a tak dále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž