Prostějovské volejbalistky Spálová a Tomanová (vpravo) slaví titul.

Prostějovské volejbalistky Spálová a Tomanová (vpravo) slaví titul. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Předposlední díl posil Prostějova: nejlepší Slovenka Biksadská

  • 0
Nejlepší slovenská volejbalistka posledních dvou let Petronela Biksadská je dalším úlovkem českého mistra z Prostějova. Reprezentační smečařka ukončila angažmá v tureckém Izmiru a v příští sezoně bude podporovat útočné snahy hanáckého týmu.

"V útoku je výborná, navíc hodně dobře blokuje," přiblížil nejnovější posilu trenér Miroslav Čada, který přiznal, že o volejbalistku stál už před minulou sezonou. "Tehdy dala přednost prodloužení angažmá v Turecku. Nakonec ji ale mám v týmu, což jsem si přál."

Prostějovský trenér se s Biksadskou zná již řadu let ze slovenské reprezentace. Kromě volejbalových kvalit si cení také přístupu ke spoluhráčkám v kabině.

"Je to velká bojovnice, která umí družstvo povzbudit a nažhavit. Také proto je kapitánkou národního výběru. Zkrátka fajn holka, která v Prostějově určitě bez problémů zapadne do týmu."

Angažování Biksadské bylo čistě na rozhodnutí kouče Čady. Jeho rozhodnutí vedení klubu plně respektovalo, stejně jako při výběru ostatních hráček. "Již dříve bylo stanoveno, že trenér Čada nese největší zodpovědnost za výsledky. Proto logicky dostal možnost poskládat tým podle svých představ," konstatoval předseda správní rady VK Prostějov Petr Chytil. "Nebylo by férové po trenérovi požadovat výsledky, kdyby si nemohl vybrat hráčky podle svého gusta."

Kapitánka slovenské reprezentace se vrací do české extraligy po čtyřech letech. Během vysokoškolských studií tři sezony nastupovala za olomouckou Univerzitu, kde patřila k oporám družstva. "Už tehdy bylo vidět, jaký má potenciál. Teď se vrací po několika letech jako zkušená a vyhraná volejbalistka. Jsem přesvědčený o tom, že Petronela je pro nás dobrá volba," poznamenal Čada.

Do týmu ještě přijde jedna hráčka a půjde o zahraniční blokařku. "Nebude to trvat dlouho. Možná pár dní. Tým pak bude kompletní a už do něj nebudeme zasahovat," potvrdil trenér Prostějova.

Po Brazilce Odinolové, Češce Novákové, Rusce Ljakuninové je Biksadská čtvrtou posilou českých úřadujících šampionek. Obstojí Hanačky nejen na tuzemských palubovkách ale i ve skupině C Ligy mistryň?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž