Carlo Parisi, italský trenér českých volejbalistek

Carlo Parisi, italský trenér českých volejbalistek | foto: CEV.lu

Kouč českých volejbalistek před osmifinále ME: Bude to o psychice

  • 1
Belgické volejbalistky obhajují na evropském šampionátu bronzové medaile, v osmifinále budou navíc těžit z výhody domácího prostředí v Antverpách. Co na ně české reprezentantky ve středu vymyslí, aby na jejich úkor proklouzly do čtvrtfinále ME?

Český tým v základní skupině splnil postupový cíl hned v prvním duelu hladkým vítězstvím nad Rumunskem, pak ale svěřenkyně trenéra Carla Parisiho neuhrály ani set se Srbskem a Německem. Belgičanky porazily Maďarsko a Ázerbájdžán shodně 3:0, stejným poměrem pak neuspěly v duelu o první místo s Tureckem.

Program osmifinále ME

Středa 30. září:

  • Česko - Belgie (20:30)
  • Itálie - Chorvatsko (17:00)
  • Německo - Maďarsko (17:30)
  • Bělorusko - Polsko (20:00)

Přímo do čtvrtfinále postoupily Turecko, Srbsko, Nizozemsko a Rusko.

„Stojí před námi velká výzva. Zápas bude zejména o psychice,“ tuší Parisi. Od hráček bude vyžadovat lepší výkon, než jaký předvedly proti Německu. „Nebyl jsem spokojený. Doplatily jsme na příliš velkou touhu uspět, která naše hráčky svazovala.“

Češky se s Belgičankami utkaly hned třikrát v přípravě těsně před šampionátem. Všechny souboje byly vyrovnané. V prvním český tým vyhrál 3:2, ve zbývajících zvítězil soupeř 3:1 a 3:2.

„Tyhle zápasy nebudou hrát významnou roli. Nečeká nás snadný soupeř. Bude záležet jen na tom, jak budeme hrát my. Pokud se nám podaří podat lepší výkon než v posledním zápase s Německem, tak můžeme uspět,“ řekla Radiožurnálu Helena Havelková.

Fotogalerie z ME

Ta je společně s Anetou Havlíčkovou hlavním pilířem útočné hry českého týmu. Ve třech zápasech ve skupině si připsala 48 bodů, Havlíčková má na kontě 36 bodů. Krok s nimi drží Michaela Mlejnková s 20 body.

Na posledním mistrovství Evropy před dvěma lety české volejbalistky prohrály v osmifinále s Francií, když po dvou vyhraných setech umožnily soupeři výsledek otočit.

Ještě před zahájením šampionátu Havlíčková tento nevydařený zápas připomenula. „Nezapomněly jsme na to, ale nemůžeme se tím výsledkem stresovat. Po těžkých zápasech ve skupině jsme už neměly síly. Teď se to pokusíme napravit,“ podotkla Havlíčková.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž