Ostrava - Olomouc

Ostrava - Olomouc | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Ostrava myslí před startem extraligy na záchranu, Frýdek-Místek míří výše

  • 0
Oslabená Ostrava a posílený Frýdek-Místek. Taková je situace v moravskoslezských volejbalových družstvech žen před startem extraligy. Ta se rozjede v sobotu, přičemž oba regionální týmy začnou na hřišti soupeřek: Sokol Frýdek-Místek v neděli na půdě českých juniorek, které i letos hrají nejvyšší soutěž, a Mittal Ostrava v sobotu v Liberci.

Doma se poprvé představí Frýdek-Místek ve čtvrtek 15. října od 17 hodin s Prostějovem, Ostrava v sobotu 17. října od 17 hodin s Přerovem.

Ostrava myslí na záchranu

"Hned čtyři hráčky nám odešly do Frýdku-Místku," povzdechl si ostravský trenér Leopold Tůma. Přišel o blokařky Janu Šímovou a Martinu Mazurovou, smečařku Martinu Orlovskou a libero Petru Kanovskou, za svobodna Pecháčkovou.

"Znovu budeme stavět na mladých hráčkách, na odchovankyních," upozornil Tůma. Osu týmu tvoří nahrávačka Kateřina Mayerhoferová, za svobodna Kolářová, a smečařky Romana Elblová a Barbora Holingrová.

Zkušenost by do týmu měla vnést i někdejší ostravská opora, blokařka Martina Prchalová, dříve Divoká, která se vrací po mateřské. "Šímová nám bude na bloku chybět, takže hodně bude záležet na tom, jak rychle se Martina dostane do tempa." řekl Leopold Tůma.

O posilách v Ostravě neuvažovali. "Všude se šetří, na posílení kádru jsme neměli peníze," přiznal Tůma. "Hlavně se chceme udržet."

Frýdek-Místek chce výše

Po propadáku v minulé sezoně, kdy se tým zachraňoval, pomýšlejí volejbalistky Sokola výše. "Rádi bychom skončili do pátého místa," řekl předseda klubu Jiří Zaoral. "Kádr na to máme," tvrdí frýdeckomístecká trenérka Alexandra Dedková.

Posily Šímovou, Mazurovou, Orlovskou a Kanovskou si pochvaluje. "Přišly na posty, které nás minulou sezonu trápily," připomněla blok a libero. "Pokud jde o Šímovou a Kanovskou, tak ty se k nám spíše vrátily, protože v Sokole odehrály několik sezon už dříve." Počítá trenérka se všemi čtyřmi do základu? "Proto k nám přišly, ale záležet bude především na nich."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž