Volejbalistky Olomouce

Volejbalistky Olomouce | foto: CEV.eu

Volejbalistky si o titul nezahrají. Velké zklamání, zní z Olomouce

  • 3
Český volejbalový svaz předčasně ukončil kvůli koronaviru extraligu žen. Důvodem je karanténa ve dvou týmech a velký počet nakažených v dalším. Mistryněmi se ještě před začátkem semifinále staly vítězky základní části z Dukly Liberec.

„Reglement FIVB určuje národním federacím ukončit ligové soutěže do 18. dubna a tím pádem UNIQA extraliga žen nemá volné termíny po vypršení povinné karantény postižených týmů,“ stojí ve zprávě svazu. Kvůli covidu-19 se neodehrálo rozhodující páté čtvrtfinále mezi VK Brno a Ostravou, pozitivně testované hráčky má také Olymp Praha.

Covid zdecimoval extraligu volejbalistek. Titul připadl Liberci

„Přijdeme sice o soutěžní vrchol letošní extraligy žen, ale na druhou stranu máme jistotu, že směrem ke zdraví hráček jsme udělali maximum,“ řekl předseda svazu Marek Pakosta. „Z pohledu regulérnosti a kredibility soutěže by bylo pokračovat značně riskantní,“ dodal za Asociaci volejbalových profesionálních klubů Martin Gerža.

Jedním z faktorů v rozhodování bylo i to, že začátkem května čeká reprezentaci kvalifikace na mistrovství Evropy. „A jakékoli posouvání termínů by mohlo ohrozit plynulou přípravu národního celku,“ uvedl svaz a zároveň zdůraznil, že se snaží vyhnout spekulacím o obcházení epidemiologických opatření.

„Rozhodnutí respektujeme, ale neztotožňujeme se s ním“

Premiérový český titul získaly hráčky liberecké Dukly, které vyhrály základní část o čtyři body před Olympem. „Máme mistrovský titul podle výsledků základní části, kterou jsme vyhráli, a i když ho asi nikdo nechce získat takhle, tak si ho hodně ceníme. Pro liberecký ženský volejbal je první v jeho historii,“ řekl trenér Libor Gálík pro iDNES.cz.

Třetí Olomouc naopak lituje ztracené šance a cítí křivdu. „Rozhodnutí respektujeme, i když se s ním náš klub po sportovní stránce neztotožňuje,“ uvedl předseda Hanaček Jiří Zemánek na klubovém webu.

Vysokoškolačky v průběhu sezony odehrály také dva turnaje Ligy mistryň, které je stály síly, jež jim mohly chybět v základní části. „Je to pro nás velké zklamání. Prioritou mělo být nějak sezonu dohrát. Byly možnosti počkat na Brno a Ostravu, až vyjdou z karantény. Pak mohly být série zkrácené, případně se dalo hrát semifinále a finále jen na jeden zápas. Nebo na dva zápasy a zlatý set, také mohl být turnaj Final Four. Určitě se mělo rozhodnout na hřišti, každý bychom tam akceptovali porážku. Ale třetí místo po takovém rozhodnutí akceptovat nemůžu,“ cituje web vysokoškolaček kouče Petra Zapletala.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž