Radost volejbalistů Odoleny Vody

Radost volejbalistů Odoleny Vody | foto: Marie Stránská, MAFRA

Volejbalisty Odoleny Vody vzkřísila „covidová“ kontumace Beskyd

  • 1
Volejbalisté Odoleny Vody ztratili v pondělí rozhodující zápas předkola play off proti Beskydům a jejich kapitán Martin Hladík si posteskl: „Bohužel pro nás dnešním dnem končí extraliga. Co k tomu více říct, prohráli jsme si to už v základní části, kdy jsme bojovali až do posledního zápasu o přímý postup do čtvrtfinále.“

Střih a rázem bylo vše jinak. Aero přece jen do čtvrtfinále proklouzlo, výsledek předkola totiž nečekaně změnila kontumace. Důvodem byly antigenní testy na covid...

„Šlo o to, že pětidenní lhůta, kdy můžeme testy prokázat, nám vypršela v devět hodin ráno před utkáním,“ uvedl manažer frýdecko-místeckého klubu Marek Tomáš. „Když nám vyprší, jdeme druhý den na další. Po sobotním zápase, který se hrál u nás, jsme přišli na kliniku, jenže tam nás odmítli, protože bylo narváno. Tak jsme si koupili alespoň samotesty, které jsou schválené ministerstvem. Ty jsme si udělali a všichni byli negativní,“ přibližoval Tomáš.

Ach, ty testy! Volejbalisté Beskyd přišli kontumačně o čtvrtfinále

Tak v čem byl problém? „Neměli jsme to jak doložit,“ reagoval Tomáš. „Je to moje administrativní selhání, ale pokud jde o zdraví, o sport, vše bylo v pořádku.“

S tím se ale členové sportovně technické komise volejbalového svazu nesmířili.

„Nejasnosti kolem dokladů poskytnutých Black Volley Beskydy se nepodařilo den po utkání odstranit, a tak sportovně technická komise v souladu s předpisy volejbalového svazu rozhodla o kontumaci utkání ve prospěch Odoleny Vody,“ uvedl stručně předseda volejbalového svazu Marek Pakosta.

Aero platilo pokutu

Nejasnosti kolem testů byly i důvodem, proč pondělní rozhodující duel předkola v Odoleně Vodě začal se zpožděním. A domácí Aero ještě navíc zaplatilo pokutu v řádu tisíců korun. „Teoreticky jsme totiž nesměli soupeře pustit do haly, když neměl doklady o testech na covid v pořádku,“ vysvětlil předseda klubu Pavel Horák.

Zároveň odmítl, že by se sám snažil výsledek u zeleného stolu zvrátit. „Šlo to mimo nás,“ komentoval Horák verdikt ohledně kontumace. „Mrzí nás, co se stalo, protože jsme na palubovce prohráli zaslouženě. Jsem z toho rozpačitý. U každého zápasu jsou však covidoví manažeři. A ti řešili nesrovnalosti, které se objevily. My jsme jen dodali podklady, které jsme měli, což jsou koronavirové pasy hráčů obou mužstev, soupis testů a podobně.“

Cizinci z kádru Odoleny Vody byli po pondělní porážce už málem na cestě domů, místo toho ale včera vyrazili na čtvrtfinále do Českých Budějovic. „Jsou profíci, museli se rychle připravit a ukázat, že volejbal umějí,“ podotkl Horák.

Jihočeši jsou nicméně v sérii jednoznačným favoritem, což včera v prvním utkání potvrdili a vyhráli 3:0 na sety.

Změny se dotkly i Kladna

Kontumace série Odolena Voda – Beskydy se dotkla také Kladna. Změnil se totiž pavouk play off. Kladno se mělo původně utkat s Českými Budějovicemi, ale místo toho včera mířilo za prvním soubojem proti Karlovarsku.

„Už jsme byli v hlavách nastaveni na souboj s Jihočechy,“ líčil kladenský kouč Milan Fortuník. „Navíc nebylo jednoduché všechno narychlo přeorganizovat.“

Ani v téhle sérii není středočeský tým v žádném případě favoritem. Vždyť Karlovarsko hrálo Ligu mistrů a podle sázkových kanceláří je největším kandidátem na titul.

„Mají velmi dobrý tým, zdvojené všechny posty. Vystřídají a kvalita hry se nemění,“ všiml si Fortuník, který má naopak k dispozici jen omezené možnosti. „Prakticky celou sezonu to táhneme v pár lidech,“ uvědomuje si handicap.

Hned včera se projevil. Kladno zaskočilo soupeře skvělou hrou, vedlo 2:0 na sety, jenže pak kvůli úzké rotaci docházely klíčovým volejbalistům síly a Karlovarsko otočilo skóre na konečných 3:2.

Druhé duely čtvrtfinále se v Kladně a Odoleně Vodě hrají v neděli.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž