Novotný mění Korsiku za Azurové pobřeží

Cannes, Zlín - Hrdou korsickou metropoli Ajaccio, kde strávil tři sezony, mění za mondénní Cannes. Při finále Světové ligy v Madridu přispěl k senzačnímu čtvrtému místu. Od středy ho čeká reprezentační kemp před evropským šampionátem v Německu. Přesto si smečař Marek Novotný nejednou vzpomene na své angažmá ve Zlíně. Ve Fatře, s níž v roce 1999 vybojoval historický titul, se odrazil k volejbalovým výšinám.

"Zrovna nedávno jsme to v Madridu probírali s manažerem Mackem a trenérem Dostálem, kteří se přijeli podívat na finále," poznamenal Novotný. Vůbec by se nebránil tomu, že by ve zlínském dresu ještě někdy nastoupil. "Jenže to je vzdálená budoucnost. Já spíš přemýšlím o tom, co mě čeká zítra nebo příští týden."

Pětadvacetiletý Novotný má za sebou vydařenou sezonu. Ve francouzské lize nebylo produktivnějšího hráče. V 26 zápasech vybojoval 563 bodů, což představuje průměr 21,65 bodu na zápas. Druhý Jiří Novák z Paříže dosáhl „jen“ 491 bodů. "Sezona se mi vydařila," prohodil skromně.

Tým Gazelec F. C. O. Ajaccio začal ročník dobře, pohyboval se na třetí příčce. Jenže zranění jednoho z klíčových hráčů se negativně promítlo na formě spoluhráčů, kteří ztratili devět zápasů v řadě. Nakonec z toho bylo obvyklé desáté místo. "Měli jsme dobrý mančaft, vyhrávali i venku. Jenže pak se všechno zlomilo," posteskl si.

Na Korsice patřil mezi privilegové hráče. Dokonce bydlel v centru města přímo u klubového prezidenta. Přesto neodolal nabídce odjinud. Stěhuje se na Azurové pobřeží. "Chtěl jsem změnit prostředí a zároveň zůstat u moře," vysvětlil, proč přestupuje právě do Cannes, které skončilo osmé.

Smlouvu podepsal ještě před vyvrcholením Světové ligy, po níž mohly přijít ještě atraktivnější nabídky. "Třeba by dorazila i z Itálie, ale nechtěl jsem dlouho čekat. Navíc Cannes je ambiciózní. Tamní ženy jsou ve Francii nejlepší a klub chce, abychom se i my dostali do evropských pohárů," naznačil.

Na Korsiku přesto nezapomene. Je to jeho druhý domov. Dokonce i letošní dovolenou strávil na hrdém ostrově, který často sní o nezávislosti. "Bydlel jsem u přátel, užil si teplého moře. Prostě paráda," rozplýval se. "Pořád mě to tam táhne. Proto mi vyhovuje, že budu na pobřeží. Můžu se tam podívat téměř kdykoliv," dodal.

Na Korsice ho bavila světová rallye, zato největší společenskou událost v Cannes už propásl. Proslulý filmový festival, na který se sjíždějí celebrity z celého světa, se konal v červnu. "Je to škoda. Tak se aspoň nechám překvapit dalšími akcemi, které se tam uskuteční," naplánoval.

Marek Novotný se pokouší blokovat smeč Nikolaose Rumeliotise.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž