Nahrávač odložil svatbu

Ostrava - Trenér národního mužstva volejbalistů Pavel Řeřábek ponechal před zápasy s Japonskem stejnou sestavu jako v minulých dvou utkáních s Francií (3:1 a 3:2). Zůstal v ní i nahrávač Petr Zapletal, který měl na příští sobotu naplánovanou svatbu. "Odložil ji, takže s námi poletí i příští týden do Japonska," uvedl Pavel Řeřábek. Odklad svatby řešili s nahrávačem, jeho rodiči i s přítelkyní Martinou nejvyšší představitelé svazu, předseda Pavel Kučera a místopředseda Antonín Lébl.

"První chvíle byly krušné, ale když se nám podařilo domluvit náhradní termín, přítelkyně s odsunem souhlasila," usmál se Petr Zapletal. V Kyjově se tak bude ženit 26. července. V nabitém programu Světové ligy si Zapletal přítelkyně příliš neužije. "Také proto, že je zdravotní sestra a dělá na směny,“ uvedl nahrávač. "Snaží se však v práci domluvit, aby měla volno, když ho máme i my."

Vstup do manželství se Zapletal uvolil odsunout i kvůli kvalitním výkonům týmu. "Zatím nám to šlape, takže teď je potřeba porazit Japonce, abychom zůstali v boji o postup." Z každé ze čtyř čtyřčlenných skupin se mezi osm nejlepších celků dostanou první dva.

Trenér Řeřábek trochu lituje, že Japonce viděli jen na videozáznamu. "To je nevýhoda, není nad to sledovat soupeře in natura," řekl Pavel Řeřábek. "Musíme si na jejich hru zvyknout a neustále se je snažit tlačit." Na velké sportovní akci se českoslovenští volejbalisté s Japonci poprvé utkali v roce 1960 na mistrovství světa v Brazílii, kde vyhráli 3:0.

Zatím naposledy se v mistrovském zápase oba celky střetly na světovém šampionátu v roce 1978 v Itálii a opět zvítězil československý tým 3:0. Jako hráč u toho byl i stávající kouč Pavel Řeřábek. "Už několikrát jsem si na to utkání vzpomněl, i když od té doby se hra Japonců změnila," upozornil Řeřábek.

"Tehdy sázeli na pestrý a kombinační volejbal, dnes se už podřizují světovému diktátu, hru zjednodušili, ale o to jsou rychlejší a pečlivější, a to v útočné i obranné fázi." Jak tedy na ně? "Trpělivě a dohrávat všechny balony," míní trenér.

„Musíme se je snažit odtlačit od sítě, abychom jim znesnadnili jejich rychlou hru z obou kůlů," dodal smečař Přemysl Kubala. "Nesmíme se s nimi tahat." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž