České volejbalistky

České volejbalistky | foto: CEV

Volejbalistky se na ME střetnou se Srbskem, Nizozemskem a Belgií

  • 3
České volejbalistky se na mistrovství Evropy v příštím roce utkají v základní skupině D se Srbskem, Nizozemskem a Belgií. Rozhodl o tom los v Baku, které bude jedním ze tří dějišť šampionátu.

Hrát se bude také v gruzínské metropoli Tbilisi a v Gandže, druhém největším městě Ázerbájdžánu, které bude hostit právě „českou“ skupinu D. Jubilejní třicátý kontinentální šampionát volejbalistek se uskuteční od 20. září do 1. října.

„Musím říci, že nám los moc nepřál. Budeme za outsidera skupiny. Ale věřím, že můžeme překvapit. Určitě nic nevzdáváme a popereme se o postup,“ uvedla blokařka české reprezentace Barbora Purchartová.

Turnaj se bude hrát ve čtyřech čtyřčlenných skupinách, jejichž vítězové postoupí do čtvrtfinále a druhý a třetí tým do osmifinále. Zlato budou obhajovat Rusky, které mohou získat titul mistryň Evropy potřetí za sebou.

Srbsko a Nizozemsko patří v posledních letech ke světové špičce. V aktuálním světovém žebříčku je Srbsko třetí a Nizozemsko sedmé. Na předchozím mistrovství Evropy v loňském roce skončilo Nizozemsko druhé po finálové prohře s Ruskem a Srbsko vybojovalo bronzové medaile. Snadným soupeřem nebude ani Belgie, která byla šestá. České volejbalistky obsadily jedenácté místo.

Do role horkých favoritek skupiny staví Srbsko a Nizozemsko i výsledky olympijského turnaje v Riu, kde Srbky prohrály po vyrovnané bitvě finálový duel s Čínou a Nizozemsko podlehlo v boji o bronzové medaile týmu USA.

„Výsledky olympiády hovoří jednoznačně o kvalitách našich soupeřek. Na Belgii nemáme zrovna nejlepší vzpomínky z posledního mistrovství Evropy. Takovou skupinu jsme rozhodně nechtěly. Ale nic s tím nenaděláme,“ řekla Purchartová.

Česká reprezentace se na ME probojovala pošesté za sebou. Účast na ME si zajistila až v barážovém utkání se Slovenskem. V kvalifikační skupině obsadily české volejbalistky druhé místo za Běloruskem, poté nečekaně rezignoval německý kouč národního celku Alexander Waibl a v baráži už reprezentaci vedl jeho asistent Zdeněk Pommer mladší.

V této dekádě bylo největším českým úspěchem osmé místo v roce 2011. Poslední z devíti medailí volejbalistky vybojovaly v roce 1997 v Brně, kde skončily třetí. Jediný titul získaly hráčky tehdejšího Československa v roce 1955.

Los ME volejbalistek 2017 v Ázerbájdžánu a Gruzii

(20. září - 1. října)

Skupina A (Baku): Ázerbájdžán, Německo, Polsko, Maďarsko.

Skupina B (Tbilisi): Gruzie, Itálie, Chorvatsko, Bělorusko..

Skupina C (Baku): Rusko, Turecko, Bulharsko, Ukrajina.

Skupina D (Gandža): Srbsko, Nizozemsko, Belgie, Česká republika.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž