Čeští volejbalisté Vladimír Sobotka a Zdeněk Haník se snaží zblokovat Martina...

Čeští volejbalisté Vladimír Sobotka a Zdeněk Haník se snaží zblokovat Martina Van Garderena z Nizozemska. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Volejbalisté se na ME utkají s Bulhary a Němci, hrozí jim i Nizozemci

  • 0
Čeští volejbalisté vyfasovali pro říjnové mistrovství Evropy těžké protivníky. V základní skupině A se v Sofii utkají s domácím Bulharskem, Německem a s vítězem květnové baráže mezi Španělskem a Nizozemskem.

Na týmy Bulharska a Německa přitom Češi narazili také na předloňském ME v Gdyni, kde oba zápasy prohráli, podlehli i Rusku a s jediným vyhraným setem skončili na posledním 16. místě.

Němci mají na kontě bronz z loňského mistrovství světa, Bulhaři hráli v semifinále olympijského turnaje 2012 v Londýně i na ME 2013 a stejně jako Němci patří do elitní desítky žebříčku světové volejbalové federace FIVB. Na Španělsko svěřenci trenéra Zdeňka Šmejkala narazili v kvalifikační skupině, doma zvítězili 3:0 a v soupeřově domácím prostředí 3:1.

O pořadatelství letošního ME se Bulharsko podělí s Itálií, základní skupiny se odehrají v Sofii, Turíně, Varně a Bustu Arsiziu od 9. do 11. října. Vítězové skupin postoupí přímo do čtvrtfinále, celky z druhých a třetích míst spolu sehrají osmifinálové duely.

Český tým by se v případě postupu do osmifinále střetl s protivníkem ze skupiny C, v níž budou ve Varně hrát Polsko, Belgie, Bělorusko a vítěz baráže Slovinsko - Portugalsko. Závěrečné boje o medaile jsou na programu 18. října v bulharské metropoli.

Z 16 účastníků turnaje je jich zatím známo třináct, o zbývajících rozhodnou květnové kvalifikační dvojzápasy Slovinsko - Portugalsko, Švédsko - Estonsko a Španělsko - Nizozemsko. Do čela základních skupin byli při dnešním sofijském losu vedle obou domácích výběrů nasazeni také mistři světa Poláci a obhájci evropského titulu Rusové, úřadující olympijští vítězové z Londýna.

Čeští reprezentanti od čtvrtého místa na šampionátu v roce 2001 v Ostravě už na evropské scéně jen paběrkovali. Ze základní skupiny od té doby dokázali postoupit jen jednou, znovu v domácím prostředí před čtyřmi lety.

Rozlosování základních skupin ME volejbalistů 2015

Skupina A (Sofia): Bulharsko, Německo, Česko, Španělsko/Nizozemsko.

Skupina B (Turín): Itálie, Francie, Chorvatsko, Estonsko/Švédsko.

Skupina C (Varna): Polsko, Belgie, Bělorusko, Slovinsko/Portugalsko.

Skupina D (Busto Arsizio): Rusko, Srbsko, Slovensko, Finsko.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž