Lucia Mikšíková z Liberce (vlevo) a ostravská Iva Nachmilnerová a jejich souboj na síti. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Souboj nejčastěji podávajících volejbalistek vyhrála Valková

  • 0
Ostravská nahrávačka Kateřina Valková šla ve čtvrtém setu za stavu 21:19 na podání a na něm už vydržela až do konce. Volejbalistky Ostravy v 9. kole extraligy porazily Duklu Liberec 3:1 (22, 21, -24, 19).

Valková potvrdila, že patří k nejčastěji podávajícím hráčkám soutěže. Stejně jako liberecká Lucia Mikšíková. Ta dokonce statistiku vede s dosavadními 149 servisy před Pavlínou Šimáňovou z Olympu Praha (138) a Kateřinou Valkovou (132).

„Tak to asi Lucia odehrála více setů, ne?“ žertovala Kateřina Valková. Ano, ale jen o dva - 35.

O tom, jak často hráčky podávají, nerozhoduje jen účinnost servisu, byť je důležitá. „Jedna věc je servis, ale je potřeba, aby fungovala i obrana,“ prohlásil ostravský trenér Zdeněk Pommer.

Liberecký kouč Josef Smolka upozornil, že četnost podání je hodně daná také tím, v jakém postavení která hráčka utkání rozjíždí.

„Lucia začíná na podání, takže jde na servis častěji než další holky,“ řekl Smolka. „Tudíž záleží i na rotaci, jak často se hráčky na servisu protočí.“

Lucia Mikšíková

Kateřina Valková

Dodal však, že Mikšíková má podání výborné. Proti Ostravě poslala míč do hry nejčastěji z libereckých hráček - sedmnáctkrát. Přímý bod nedala. Zato Valková podávala patnáctkrát a měla dva přímé body stejně jako její spoluhráčka Vilte Makauskaiteová. Leč nejčastěji na podání stála ostravská smečařka Helena Kojdová - 22krát.

„Čím méně se na podání zaměřuji, tak mi jde lépe,“ usmála se Lucia Mikšíková. „Spíše se snažím pilovat přihrávku, tam se musím zlepšit. Ale je fakt, že čím kvalitnější je podání, tím máte větší šanci uspět, což jsme viděly i s Ostravou. Ta podávala výborně, takže jsme se hůř prosazovaly v útoku.“

S tím Valková souhlasila. „A pokud jde o servis, ten můžeme trénovat i individuálně,“ podotkla. „My ho pravidelně pilujeme před každým utkáním.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž